WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE PLANNEN TEGEN HOOGWATER VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Tijdens een recente bijeenkomst hebben de ingenieurs van Walhout Civil een vernieuwd ontwerp onthuld voor de hoogwaterbescherming van de KW- en Buitenhaven in Vlaardingen. Het aangepaste plan komt na de ontdekking dat oude kademuren en damwandconstructies in de bodem zijn achtergebleven, waardoor de oorspronkelijk voorgestelde hoogwaterkering niet uitvoerbaar is.

De nieuwe strategie omvat de installatie van een sluis van NAP +3.40 meter hoog, ongeveer 1,20 meter boven de kades, die altijd open zal staan en alleen sluit bij hoogwater. Deze aanpak zorgt ervoor dat het vrije uitzicht op de haven behouden blijft en integreert de groene visie van het schetsontwerp van Posad Maxwan.

Een nieuwe brug bij de Waterleidingstraat zal voetgangers en fietsers verbinden tussen de Oosthavenkade en de Westhavenkade, en verder naar Maaswijk, waardoor het gebied toegankelijker wordt.

Met de herinrichting van het gebied als gevolg van de hoogwateroplossing, zullen parkeerplaatsen wijzigen, verminderen of verdwijnen ten gunste van groen, banken en verlichting. Dit zal leiden tot een afname van het aantal parkeerplekken en minder ruimte voor vrachtverkeer. Een nieuwe parkeergarage is in het ontwerp opgenomen, en de gemeente onderzoekt de haalbaarheid van een ondergrondse variant.

De hoogwateroplossing zal, met inbegrip van deze feedback, verder worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp dat tijdens een volgende informatieavond zal worden gepresenteerd. De realisatie staat gepland voor de periode 2025-2026.

Eén gedachte over “NIEUWE PLANNEN TEGEN HOOGWATER VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *