WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NIEUWE TEGENSLAG TUNNEL VLAARDINGEN-ROZENBURG

VLAARDINGEN- De geplande afzinkoperatie van het tweede tunneldeel van de Blankenburgtunnel is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Deze operatie zou inhouden dat de Nieuwe Waterweg ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor meer dan 24 uur gesloten zou worden voor alle scheepvaartverkeer op zondag 8 oktober.

Om deze operatie uit te voeren, is het afzinksysteem dat gebruikt wordt om de tunneldelen op hun plaats te brengen, verzwaard. Dit systeem is de afgelopen dagen onderworpen aan verschillende tests, als een standaard onderdeel van de voorbereiding op het afzinken. Uit deze tests is gebleken dat één van de onderdelen van het afzinksysteem niet voldoet aan de gestelde eisen. Dit onderdeel moet eerst worden vervangen of gerepareerd, en dat kost extra tijd. Omdat de veiligheid en het succes van de afzinkoperatie de hoogste prioriteit hebben, is er daarom voor gekozen om het afzinken uit te stellen tot een later moment.

Eerder dit jaar, eind april, is het afzinken van het noordelijke tunneldeel van de Blankenburgtunnel ook niet voltooid. Er ging een kabel stuk, waardoor het tunneldeel tegen de kade botste en beschadigd raakte. De oorzaak hiervan was de complexe stromingssituatie op het Scheur en de invloed hiervan op het tunneldeel. Het materieel is sindsdien aangepast en verzwaard. Deze aanpassingen omvatten onder andere grotere pontons, dikkere kabels en zwaardere ankerpalen in het Scheur.

Toen de afzinkdatum werd bepaald in overleg met het Havenbedrijf Rotterdam, zijn er ook twee alternatieve momenten vastgelegd, namelijk 21-22 oktober en 6-7 november. Er wordt hard gewerkt om één van deze momenten te kunnen benutten. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal Rijkswaterstaat dit bekend maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *