WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NOG STEEDS VEEL VACATURES BESCHIKBAAR IN DE ZORG

In het nieuws lees je al jarenlang over de grote tekorten in de zorg. Helaas is er nog steeds sprake van grote tekorten bij de zorginstellingen. De uitstroom aan personeel is te groot voor de instroom van nieuwe mensen. Het probleem leeft al jaren en heeft verschillende oorzaken. In dit artikel bespreken we deze oorzaken, lichten we de implicaties voor werkzoekenden doe en bespreken we de rol die detacheringsbureaus spelen.

Oorzaken van het personeelstekort
Er zijn meerdere oorzaken voor het tekort dat nu heerst in de zorg. Allereerst is er sprake van vergrijzing. Dat zorgt er niet alleen voor dat er meer mensen zorg nodig hebben, er dus meer personeel nodig is, maar het zorgt er ook voor dat er meer zorgpersoneel met pensioen gaat. Daarnaast is de zorg ook slachtoffer van haar eigen kwaliteit. Doordat de kwaliteit van de zorg is toegenomen, overlijden mensen nu minder snel van bepaalde ziekten. Hoewel dat positief is, blijven die mensen wel lang in het ziekenhuis liggen. Doordat meer ziekten te behandelen zijn, is de vraag naar personeel voor die behandelingen toegenomen.

Gunstig voor werkzoekenden

Voor werkzoekenden kan het personeelstekort in de zorg gunstig zijn. Een kandidaat hoeft bijvoorbeeld niet lang te zoeken naar zorg vacatures. Veel zorginstellingen hebben openstaande vacatures op hun website staan en de bekende vacaturewebsites staan ook vol met vacatures in de zorg. Daarnaast kan het personeelstekort er ook voor zorgen dat werkzoekenden betere arbeidsvoorwaarden kunnen bedingen. Omdat werkgevers zo staan te springen om nieuw personeel aan te nemen, kunnen kandidaten hier en daar gunstigere voorwaarden bedingen. De werkgever is met de huidige tekorten eerder geneigd om hieraan toe te geven, omdat goed personeel zo schaars is momenteel.

Detacheringsbureaus in de lift
Het tekort aan geschikt personeel is ook de detacheringsbureaus opgevallen. Steeds meer bureaus koppelen nu ook mensen aan vacatures zorg. Het is vooral gunstig als mensen uit andere branches zich aanmelden bij een detachering om in de zorg aan de slag te gaan. Detacheringsbureaus helpen daarbij. Zeker als iemand uit een andere branche komt, is het vaak makkelijker om via een detacheringsbureau aan een baan in de zorg te komen. Bovendien is werken via een uitzendbureau vaak dynamischer, omdat een detacheerder in zijn carrière relatief vaak van opdrachtgever verandert. Dat kan mensen over de streep halen die in een andere branche werken en de overstap naar de zorg overwegen.

4 gedachten over “NOG STEEDS VEEL VACATURES BESCHIKBAAR IN DE ZORG

 1. Niet zo vreemd.
  De kanjers ‘handjesaanhetbed’ lopen zich rot voor een hongerloontje. Steeds meer werk voor minder mensen.
  Zelfs bij een grote stichting in Schiedam en Vlaardingen word ‘handjesaanhetbed’ personeel niet vervangen door gediplomeerden maar door vrijwilligers e/o leerlingen. Deze laten ze hetzelfde doen als gediplomeerden, leerlingen worden als bekwame en bevoegde kracht ingezet, zelfs in de nacht.
  Maar de (sub) hoofdjes hebben andere ‘zaken te regelen en zie je (op een hoge uitzondering na) niet aan het bed, niet in de avond, nacht of feestdagen.
  Geen ouderenbeleid, iemand van 25 moet hetzelfde werk doen als iemand van 65.
  Leerlingen lopen gillend weg.

  1. Aanvulling.
   Indien men twijfelt aan bovenstaand verhaal.
   Kijk eens op ‘facatures Frankeland’ en klik op zorgpersoneel. Dan zie je dat er geen facatures zijn. Terwijl de bezetting ondermaats is etc.

   1. Het is niet meer zo nodig Jaap, op den duur worden al die bejaardentehuizen toch asielzoekerscentra, met Francois Haverschmidt als voorbeeld.

    1. Hans,
     Ben bevreesd dat je gelijk zal krijgen. Alleen de toekomstige moslimverpleeghuizen hebben nog toekomst. Men kan zeggen wat men wilt over dat volk, maar zorgen wel voor ‘hun’ ouderen.
     Maar wel eerst hun papiertje halen in verpleeghuizen, na (bijna) geslaagd te zijn gaan ze werken als zzp’er middels een duister familiebedrijfje. Vervolgens de boel bedonderen met PGB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *