WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONDERHOUD LIFTEN MAASTUNNEL ROTTERDAM KAN HINDER OPLEVEREN

ROTTERDAM- Vanavond vindt tussen 20.00 en 00.00 uur onderhoud plaats aan de liften van de Maastunnel in Rotterdam. Dit kan hinder opleveren voor voetgangers, mindervaliden en fietsers die gebruik willen maken van de tunnel. Zij kunnen gebruikmaken van vervangend vervoer dat klaarstaat bij de ingangen van de tunnel. Alleen bakfietsen kunnen niet mee met het vervangend vervoer; zij moeten omrijden via de Erasmusbrug of Willemsbrug. Komende nacht is de Maastunnel richting Zuid ook dicht voor autoverkeer, van 22.00 tot 06.00 uur. Er wordt een tunnelinspectie uitgevoerd.

De Maastunnel heeft regelmatig onderhoud nodig om veilig en betrouwbaar te blijven. Tussen 2017 en 2020 is de tunnel grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Daarbij zijn onder andere de installaties, de betonconstructie en de tegels vernieuwd. Ook zijn de rijbanen omgewisseld, zodat het verkeer nu rechts rijdt in plaats van links.

Al bijna 10 jaar wordt gewerkt aan de renovatie van de monumentale roltrappen bij de fietstunnel. Het zou gaan om een ingewikkelde en tijdrovende klus. De oude houten panelen zijn na jaren trouwe dienst aan vervanging toe, maar moeten wel op dezelfde wijze terugkomen. De roltrappen zijn uniek in Nederland en overbruggen een hoogteverschil van 17 meter. De werkzaamheden zijn in 2015 begonnen en zouden naar verwachting anderhalf jaar duren. De onderdelen die gemaakt moeten worden liggen niet op voorraad en moeten bij verschillende bedrijven vandaan komen.

De Maastunnel is een belangrijke verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke oever van de Nieuwe Maas in Rotterdam. De tunnel bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers. De tunnel is een rijksmonument en heeft een rijke geschiedenis. De bouw begon in 1937 en werd voltooid in 1942, ondanks de Duitse bezetting. De tunnel was destijds de langste afgezonken tunnel van Europa en een technisch hoogstandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *