WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ONTHULLING MONUMENT RAZZIA ROTTERDAM-SCHIEDAM IN STROMENDE REGEN

ROTTERDAM- Ondanks de aanhoudende stortbui die vanmiddag over de stad trok, is aan de Parkkade in Rotterdam het monument onthuld voor alle slachtoffers van de Razzia van Rotterdam en Schiedam. Het beeld is gemaakt door kunstenares Anne Wenzel. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft de werken onthuld. Voor Schiedam was wethouder Antoinette Laan (VVD) aanwezig.

Veel mensen trotseerden de regen om het officiële moment bij te wonen. De genodigden konden schuilen op een van de boten van de Spido die aan de kade lag, terwijl de andere belangstellenden hun paraplu’s opstaken. Zelfs de Stichting Ambulance Wens Nederland is uitgerukt om met een 96-jarige overlevende aanwezig te kunnen zijn.

Bij de onthulling is ook een delegatie uit Duitsland. Zij willen de herinnering aan de razzia levend houden in Dingden, het dorp waar mannen tewerk zijn gesteld als ‘Schanzarbeiter’.

Het monument herinnert aan de grootste razzia die de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden. Op 10 en 11 november 1944 werden ongeveer 52.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd, een vrij hoog percentage vergeleken met latere razzia’s in andere steden, toen het verrassingseffect minder groot was.

De razzia was onderdeel van een plan om alle 600.000 weerbare mannen uit West-Nederland af te voeren, om te voorkomen dat ze zich bij de naderende geallieerden zouden aansluiten of in opstand zouden komen. De avond voor de razzia werd Rotterdam omsingeld door 8000 Duitse soldaten, die alle belangrijke bruggen en pleinen bezetten en het telefoonverkeer afsneden. De volgende twee dagen werd de razzia straat voor straat en huis voor huis uitgevoerd, waardoor ontsnappen nauwelijks mogelijk was.

De opgepakte mannen werden naar verschillende verzamelplaatsen in de stad gebracht, zoals de tramremise aan de Kootsekade, het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat en het Stadion Feijenoord. Van daaruit werden ze lopend, per trein of per schip afgevoerd naar Duitsland of Oost-Nederland, waar ze als dwangarbeider moesten werken in de oorlogsindustrie of aan de verdedigingswerken. Velen van hen overleefden de barre omstandigheden niet of kwamen getraumatiseerd terug na de oorlog.

De razzia wordt gezien als een van de grootste en meest ingrijpende gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het had een enorme impact op de maatschappij en het gezinsleven, ook buiten Rotterdam en Schiedam. Het is niet precies bekend hoeveel overlevenden er nog zijn, omdat er geen officiële registratie is van de slachtoffers en hun nabestaanden. Wel zijn er enkele bronnen die een schatting kunnen geven. Een daarvan is de website van Razzia Monument Rotterdam, die een lijst bijhoudt van de namen van de overleden dwangarbeiders. Volgens deze lijst zijn er sinds 2010 113 overlevenden overleden, wat betekent dat er in 2023 nog minstens 87 overlevenden zijn. Deze lijst is echter niet compleet, omdat niet alle overlijdensberichten worden doorgegeven. Een andere bron is een lezing van historicus Jan van Oudheusden, die in 2019 schatte dat er toen nog zo’n 150 overlevenden waren. Hij baseerde zich op een onderzoek uit 2014, waaruit bleek dat er toen nog 400 overlevenden waren. Hij hield rekening met de gemiddelde levensverwachting en het sterftecijfer van deze groep.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

2 gedachten over “ONTHULLING MONUMENT RAZZIA ROTTERDAM-SCHIEDAM IN STROMENDE REGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *