WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OOK SCHOOLONTBIJT OP VLAARDINGSE SCHOLEN

VLAARDINGEN- Vanaf deze week kunnen scholen in Vlaardingen ook een ontbijt aanbieden aan leerlingen. Dat meldt de SP in de Vlaardingse gemeenteraad. Vlaardingse scholen kunnen sinds vorig week ontbijtproducten bestellen voor kinderen die het nodig hebben en deze week (week 49) kan er worden geleverd. Er komt ook een informatiefolder voor ouders met gezonde en goedkope ontbijten.

In de commissievergadering van 22 september vertelde wethouder Arnoud Proos (CU-SGP) dat hij in gesprek is met de schoolbesturen, met name in de Westwijk, over schoolontbijt. Het onderwijspersoneel herkent het probleem van kinderen die zonder eten naar school komen als gevolg van armoede. Dit komt de leerprestaties van een kind niet ten goede met als gevolg dat er kansenongelijkheid zou ontstaan, maar de schoolbesturen vinden dat het bieden van een ontbijt door de school de verantwoordelijkheid wegneemt van de ouders. Bovendien zorgt het voor meer werkdruk bij de juffen en meesters, zo hebben de schoolbesturen duidelijk gemaakt aan de gemeente (‘De docenten kunnen niet ook nog zelf het ontbijt voor de kinderen klaar maken’).

Basisschool het Kleurrijk in Schiedam-West is in oktober als een van de eerste Schiedamse basisscholen begonnen met het verzorgen van ontbijt voor alle kinderen. Op 500 Nederlandse basisscholen is in dezelfde periode gestart met het aanbieden van een ‘gratis’ schoolontbijt. De Rijksoverheid stelt hier 5 miljoen euro voor beschikbaar via het Jeugdeducatiefonds (JEF), voor een periode van vier maanden. Het JEF maakt per school de beoordeling of zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor het schoolontbijt. De (landelijke) werkwijze vanuit het JEF is dat scholen zelf het ontbijt inkopen en dit kunnen declareren bij het JEF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *