WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OUDE HAVENZIEKENHUIS ROTTERDAM KRIJGT NIEUWE BESTEMMING

ROTTERDAM– Het oude Havenziekenhuis aan het Haringvliet ondergaat een ingrijpende metamorfose. Het hoofdgebouw, dat dateert uit 1937, zal in de toekomst ruimte bieden aan woningen en diverse buurtvoorzieningen. Naast het hoofdgebouw verrijzen twee nieuwe woontorens met ruimte voor 380 woningen. Ook komt er een dakterras met horeca. Dit plan is gepresenteerd door het college van burgemeester en wethouders.

Het historische gebouw werd oorspronkelijk opgericht als ziekenhuis voor zeelui en havenarbeiders en als instituut voor tropische ziektes. Tot 2017 deed het dienst als ziekenhuis. Sinds 2021 hebben studenten, jonge vluchtelingen en Oekraïners er tijdelijk onderdak gevonden.

Het plan is nu om het gebouw definitief om te vormen tot een wooncomplex. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het college van B en W heeft de gemeenteraad gevraagd om hiermee in te stemmen. De raad zal hier waarschijnlijk in september over beslissen.

Het nieuwe ontwerp, gemaakt door architectenbureau Mecanoo, voorziet in buurtvoorzieningen op de begane grond, zoals horeca, sport- en zorgvoorzieningen, kantoren en winkels. Deze ruimtes zijn flexibel ingedeeld, zodat ze later kunnen worden samengevoegd of opgesplitst. Op het dak van het hoofdgebouw komt een ‘stadsbalkon’ dat voor iedereen toegankelijk is, met een uitzicht over de Nieuwe Maas en de binnenstad.

De woningen zullen voornamelijk in de midden- en hogere prijsklassen vallen, zowel koop als huur. In het nabijgelegen gebouw De Hoge Wiek worden tegelijkertijd sociale huurwoningen gebouwd. Dit bestaande gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor circa 360 betaalbare woningen voor studenten en afgestudeerden.

De ontwikkelaar en eigenaar van het Havenziekenhuis, Vervat Vastgoed, heeft bewoners en andere partijen uit de omgeving betrokken bij de nieuwe ontwikkelplannen.

De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan voor het Havenziekenhuis naar verwachting in september 2024. De bouw van het wooncomplex zal waarschijnlijk medio 2025 van start gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *