WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OUDE STADHUIS SCHIEDAM WEER ALS ‘NIEUW’

SCHIEDAM- Het monumentale Stadhuis op de Grote Markt in Schiedam is als ‘nieuw’. Dankzij een subsidieregeling voor onderhoud aan rijksmonumenten zijn de afgelopen twee maanden werkzaamheden uitgevoerd aan het ruim 350 jaar oud gebouw.

Het gaat om groot onderhoud waarbij onder meer de kozijnen, ramen en deuren zijn opnieuw zijn geschilderd. In de liggende delen van de luiken was houtrot. Als het herstel klaar is, worden de luiken opnieuw geschilderd en teruggehangen. Het schilderwerk van de toren en de klokkenstoel is hersteld. De kop van het houtsnijwerk van de leveranciersdeur onder het bordes is teruggebracht. Ook is klein herstel aan het lijstwerk van de voordeur gedaan. Tot slot werd tijdens de schilderwerkzaamheden geconstateerd dat er een aantal onderhoudswerkzaamheden nodig waren aan de goten en loodafdekkingen. Deze zijn ook direct uitgevoerd.

De geboren Schiedammer Pieter van Vollenhoven had op 22 oktober 2004 de eer het toen volledig gerestaureerde Stadhuis te heropenen, een restauratie die anderhalf jaar heeft geduurd en mogelijk werd gemaakt werd door een Kanjersubsidie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd hier in januari 1973 gehouden. Tegenwoordig is er in een gedeelte van het stadhuis een restaurant gevestigd, het andere deel wordt weer gebruikt voor trouwerijen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *