WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OVERZICHT: 40 JAAR GEWELD TIJDENS ZOMERCARNAVAL ROTTERDAM

ROTTERDAM- Het schietincident van vanmiddag tijdens het Zomercarnaval op de Coolsingel in Rotterdam is niet uniek. Het evenement kent een geschiedenis van gewelddadigheden met diverse doden. Door de jaren heen zijn er nauwelijks edities geweest zonder incidenten waarbij mensen zijn gewond of gedood door steek- of schietpartijen (In 2020 en 2021 was er geen Zomercarnaval vanwege de lockdowns. In 2015 ging het evenement niet door vanwege een storm).

Een beknopt (niet volledig) overzicht:

In 2022 is een 18-jarige jongeman uit Schiedam opgepakt, omdat hij een man had neergestoken tijdens de pre-party van het Zomercarnaval in Rotterdam. Diezelfde editie waren er nog drie andere steekincidenten met slachtoffers. Een daarvan vond plaats op de Coolsingel, waar een 20-jarige vrouw uit Heerlen een man verwondde met een mes. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en de vrouw werd aangehouden. Op de dag van het Zomercarnaval waren er 45 aanhoudingen waarvan 28 voor het bezit van wapens en de overige aanhoudingen voornamelijk voor openbare dronkenschap.

In 2019, was er een steekpartij tijdens het Zomercarnaval op de Schiedamsedijk in Rotterdam, waarbij twee mensen gewond raakten. Ze waren aanwezig bij het Zomercarnaval toen ze werden aangevallen door drie verdachten. De politie kon de verdachten snel inrekenen.

In 2018, ontstond een grote vechtpartij op de Lijnbaan tijdens het Zomercarnaval. De politie probeerde iemand te arresteren, maar werd belaagd door omstanders. Ze gooiden met flessen en glazen naar de agenten, die zichzelf met schilden moesten beschermen. Bij het Centraal Station werd ook een man aangehouden die een vuurwapen bij zich had. De politie pakte in totaal 25 mensen op tijdens het Zomercarnaval, vooral voor zakkenrollen, belediging en openbare dronkenschap.

In 2017, waren er twee incidenten op het Zomercarnaval. Een 41-jarige man werd neergestoken op de Westersingel en overleefde het ternauwernood. Een 25-jarige man werd zwaar mishandeld door een groep mannen op het Binnenwegplein, op de avond van het Zomercarnaval. Hij beweerde dat de beveiligers in de buurt niet hadden ingegrepen.

In 2013, werden twee mannen neergeschoten op de Schiedamsesingel. Ze raakten beiden gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. De dader of daders zijn nooit gevonden.

In 2012, werden 58 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval. De politie vond onder meer een telefoontaser, een apparaat dat stroomschokken kan geven en lijkt op een echte telefoon.

In 2011, vond er een steekpartij plaats bij het Zomercarnaval, en later op de avond brak er een vechtpartij uit na afloop van een salsaconcert. Op het Stadhuisplein werden 15 mensen gearresteerd voor openlijke geweldpleging.

In 2010, werden twee mannen neergestoken op de Schiedamsedijk. Een van hen overleed ter plekke, de ander raakte zwaargewond. De politie hield twee verdachten aan.

In 2009, viel er een dode en een gewonde door een steekpartij in de Mauritsstraat, direct na afloop van het Zomercarnaval. Het was de 25e editie van het evenement.

In 2006, werd een 22-jarige man doodgeschoten op de West-Kruiskade. Hij was betrokken bij een ruzie tussen twee groepen jongeren tijdens het Zomercarnaval.

In 2005, werd een 25-jarige man neergeschoten op het Hofplein. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In 2003, raakte een 19-jarige man gewond door een schietpartij op de Schiedamsesingel. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en de dader werd aangehouden.

In 2002, werden 25 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, vooral voor zakkenrollen, belediging en openbare dronkenschap.

In 2000, werden 18 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1999, werden 12 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1998, werden 15 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1997, werden 10 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1996, werden 8 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1995, werden 6 mensen aangehouden tijdens het Zomercarnaval, onder meer voor het bezit van een vuurwapen en een mes.

In 1993, raakten vier mensen gewond door een schietpartij op de Schiedamsesingel. Er werden meerdere schoten gelost vanuit een auto.

In 1991, werd een 19-jarige jongen doodgestoken tijdens een ruzie op de Coolsingel. Hij was met een vriend naar het Zomercarnaval gegaan.

In 1989 moest de politie 14 mensen aanhouden tijdens het Zomercarnaval, omdat ze een vuurwapen of een mes bij zich hadden. Het ging vooral om jongeren die zich niet aan de regels hielden. Er waren geen gewonden gevallen door het wapenbezit.

In 1987, werden 12 mensen aanhouden tijdens het Zomercarnaval, omdat ze een vuurwapen of een mes bij zich hadden. Het ging vooral om bezoekers van de straatparade. Er waren dat jaar geen gewonden gevallen door het wapenbezit.

In 1985, werd het Zomercarnaval zeer beperkt gevierd, omdat de organisatie een tekort had van 100.000 gulden na de eerste editie in 1984. Er vonden toen – voor zover bekend – geen incidenten plaats.

In 1984, vond het eerste Zomercarnaval plaats in Rotterdam, nadat het eerder in Utrecht was gehouden. Het evenement trok veel publiek en media-aandacht, maar werd ook overschaduwd door een schietpartij met dodelijke afloop bij de verkiezing van de koningin van het carnaval in een feesttent aan het Weena. De schietpartij gebeurde een week voor het Zomercarnaval en had te maken met een ruzie tussen twee Antilliaanse groepen. De dader werd later veroordeeld tot twaalf jaar celstraf.

Om geweld tijdens het Zomercarnaval te voorkomen, heeft de organisatie van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval verschillende maatregelen getroffen. Zo is er een veiligheidsplan gemaakt in samenwerking met de gemeente, de politie, de brandweer en andere partijen die bij het evenement betrokken zijn. Ook is er gezorgd voor extra toezicht en beveiliging op het festivalterrein en langs de route van de straatparade, waar duizenden mensen op af komen. De bezoekers moeten zich aan duidelijke huisregels houden, zoals geen eigen alcohol meenemen, geen wapens of vuurwerk bij zich hebben en respectvol omgaan met elkaar en de omgeving. Verder zijn er EHBO-posten en toiletvoorzieningen aanwezig op het festivalterrein, zodat de bezoekers veilig en comfortabel kunnen genieten van het feest. Tot slot is er een calamiteitennummer waar bezoekers terecht kunnen voor vragen of meldingen als er iets mis gaat.

8 gedachten over “OVERZICHT: 40 JAAR GEWELD TIJDENS ZOMERCARNAVAL ROTTERDAM

  1. Maak eens een overzicht van geweldsincidenten tijdens voetbalwedstrijden, het geheugen van je computer zal zwaar tekort schieten

    1. Slecht argument Hans. Verwijzen naar iets anders dat ook erg is maakt het probleem met geweld bij het zomercarnaval niet kleiner

  2. Er ontbreken wel heel wat gevalletjes uit de jaren ’95 tot 2000. 5 jaar met alleen wat aanhoudingen? Geloven jullie het zelf? Dit is broddelwerk. Kom op, jullie kunnen beter.

    1. Na bijna 40 jaar voldoende aanleidingen om er voorgoed een punt achter te zetten. Stoppen met die gekkigheid. Het is klaar!!!

    2. Eigenlijk ben ik van deze lijst al zeer onder de indruk. Hoeveel meer details heb je dan nog nodig? Natuurlijk staan er jaren bij met alleen arrestaties om wapenbezit. Nou dan kan ik de rest wel invullen.

      1. Het is schokkend. Nooit geweten dat het er zoveel zijn aan dodende toch elk jaar weer een vergunning Abou heeft heel wat uit te leggen als die terug is uit Marokko

  3. Duidelijk. Onveilig /hoop politie inet op kosten van de gemeenschap/ wensen zich niet aan regels te houden./Geluid en verkeer overlast./Vervuiling van de straten op kosten van de gemeenschap. Dus gewoon stoppen hiermee. Of in Ahoy binnen.

  4. Misschien een idee om volgend jaar een herdenking te houden, met inachtneming van 2 minuten stilte voor alle dodelijke slachtoffers. Misschien kan Silvana de namen voorlezen. Op de Loydkade staat een heel geschikt monument. Sterke alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *