WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

POLITIE ROTTERDAM ONDERVINDT HINDER VAN XR

ROTTERDAM- Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) erkent dat de politie wordt gehinderd door Extinction Rebellion (XR) protesten in Rotterdam en omgeving. Dat blijkt uit de antwoorden aan de burgemeester op vragen van de VVD. In een reactie benadrukt de burgemeester van Rotterdam het belang van het grondrecht om te demonstreren, maar erkent ook de noodzaak van een evenwichtige politie-inzet. De prioriteit ligt bij het beschermen van dit recht en het waarborgen van een veilig verloop van demonstraties, terwijl tegelijkertijd de veiligheid in de wijken moet worden gegarandeerd.

De herhaaldelijke protestacties van XR leggen een aanzienlijke druk op de politie, die keer op keer moet ingrijpen bij wegblokkades. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het moraal van de agenten, maar vermindert ook hun beschikbaarheid voor andere essentiële taken. De politievakbonden hebben een oproep gedaan aan politici en bestuurders om preventieve maatregelen te treffen tegen dergelijke verboden demonstraties.

De toename van de bijstand van de Rotterdamse politie-eenheid aan andere eenheden, vooral in 2023, heeft geleid tot een krapte in het invullen van de roosters en heeft soms directe gevolgen voor het oppakken van meldingen. De situatie werd verergerd toen de A12 meerdere dagen achter elkaar bezet werd door XR, wat resulteerde in een spoedoproep en het weghalen van politiemedewerkers uit hun reguliere dienstverband, aldus Aboutaleb.

Eén gedachte over “POLITIE ROTTERDAM ONDERVINDT HINDER VAN XR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *