WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PROTEST TEGEN BOMENKAP VOOR WOONTOREN DELFSEPLEIN ROTTERDAM

ROTTERDAM- De stichting voor natuurbehoud heeft actie gevoerd tegen de geplande bomenkap bij het Delftseplein in Rotterdam-Centrum. Zij vinden dat de gemeente de monumentale platanen wil opofferen voor een nieuwbouwproject, zonder de juiste vergunningen en zonder rekening te houden met de milieueffecten. De provincie Zuid-Holland heeft een toezichthouder gestuurd om de werkzaamheden te stoppen.

De actievoerders verzamelden zich rond 07.00 uur bij het Delftseplein, waar de gemeente wil beginnen met het snoeien en uitgraven van zeven monumentale bomen. Deze bomen moeten plaatsmaken voor Tree House, een 130 meter hoge woon- en kantorentoren die naast het Centraal Station moet verrijzen. De gemeente heeft de RCD klankbordgroep, een groep van bewoners en ondernemers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het gebied, vorige week per brief geïnformeerd over de start van de werkzaamheden.

De actievoerders zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat de gemeente de bomen wil kappen zonder de juiste vergunningen en zonder een onherroepelijke bouwvergunning voor Tree House. Bovendien vrezen zij dat de bomenkap onomkeerbare schade zal aanrichten aan de leefomgeving en de natuurhistorische waarden van het gebied. De actievoerders hebben de gemeenteraad een brandbrief gestuurd, waarin zij hun bezwaren uiteenzetten en de raadsleden oproepen om in te grijpen.

De provincie Zuid-Holland heeft ook kritiek op de plannen van de gemeente. Volgens de Provincie is er voor het kappen of verplaatsen van de bomen een vergunning nodig, die de gemeente niet heeft aangevraagd. Ook heeft de Provincie geconstateerd dat er tegenstrijdigheden zijn in de milieuonderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren. De Provincie heeft een toezichthouder naar het Delftseplein gestuurd, die samen met juristen de werkzaamheden moet voorkomen.

De gemeente Rotterdam heeft nog niet gereageerd op de actie en de brief van de actievoerders. Tree House is een onderdeel van het Rotterdam Central District, een gebied dat de gemeente wil omvormen tot een aantrekkelijke en levendige plek voor wonen, werken en recreëren. Het project heeft al eerder voor ophef gezorgd, onder meer vanwege de hoogte van de toren en de schaduwwerking op de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *