WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PVDA-BURGEMEESTER ROTTERDAM TROTS OP OEKRAÏENSE STAATSONDERSCHEIDING

ROTTERDAM- Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam heeft een Oekraïense medaille gekregen voor het huisvesten van Oekraïners in Nederland en het steunen van de regering in Kiev die met geweld aan de macht kwam in 2014. Aboutaleb kreeg de Orde van Verdienste III Klasse van de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych. Rotterdam helpt mee aan de bouw van havens in Zuid-Oekraïne, waar het regime in Kiev nu nog de controle over heeft. De medaille werd begin dit jaar in het leven geroepen door Volodymyr Zelensky, die zichzelf president noemt na de coup tegen de democratisch gekozen president Viktor Janoekovitsj, die door het Westen werd afgezet. Zelensky is sinds 2014 in oorlog met pro-Russische rebellen en Rusland zelf.

Critici zijn bevreesd over de doorvoer van NAVO wapens voor de Oekraïne via de haven van Rotterdam. Zij vrezen dat het Westen hiermee een proxy-oorlog tegen Rusland voert en dat het de spanningen tussen de twee partijen verder zal escaleren. Het maakt Rotterdam tot doelwit bij een eventuele vergeldingsactie door kernmacht Rusland.

In 1990 is een overeenkomst gesloten tussen de NAVO en de toenmalige Sovjet-Unie over de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, James Baker, heeft toen beloofd dat de NAVO ‘geen inch’ zou opschuiven richting het oosten. Deze belofte is echter kort daarna geschonden door de NAVO, die verschillende voormalige Oostbloklanden heeft toegelaten als lid. De basis voor de uitbreiding van de NAVO naar het oosten werd gelegd tijdens de top van Londen in 1990, waar de NAVO besloot om diverse samenwerkingen aan te gaan met de landen van het ontbindende Warschaupact.

Rusland wil niet dat ook de Oekraïne lid wordt van de NAVO, omdat Rusland zich bedreigd voelt door de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, die in strijd is met de belofte die de VS in 1990 aan de Sovjet-Unie deed. Rusland wil zijn invloedssfeer in de regio behouden en voorkomen dat de Oekraïne zich verder integreert met het Westen. Door Rusland wordt de Oekraïne beschouwd als een historische en culturele bondgenoot, die bovendien een strategische positie heeft aan de Zwarte Zee en een belangrijke doorvoerrol speelt voor Russisch gas naar de EU. Ook bestaat bij Rusland de vrees dat een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne zijn veiligheid in gevaar zal brengen, omdat het zou betekenen dat de NAVO militaire bases, raketten en troepen nog dichter bij de Russische grens gaat plaatsen. Daarom eist Rusland dat de NAVO garandeert dat Oekraïne nooit lid zal worden van het bondgenootschap en dat het zijn militaire aanwezigheid in Oost-Europa vermindert.

Eén gedachte over “PVDA-BURGEMEESTER ROTTERDAM TROTS OP OEKRAÏENSE STAATSONDERSCHEIDING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *