WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM GAAT WEER STRATEN AFSLUITEN: 15-MINUTENSTAD

ROTTERDAM- Opnieuw worden tot en met 30 september straten in het centrum van Rotterdam afgesloten na zonsondergang voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregel zou officieel zijn genomen om overlast te verminderen en de veiligheid tijdens de zomermaanden te verhogen. Echter, deze beslissing stuit op weerstand van verschillende kanten.

Lokale ondernemers uiten hun bezorgdheid over de mogelijke negatieve impact die de avond- en nachtafsluitingen kunnen hebben op hun bedrijven. Restaurants, winkels en andere bedrijven die afhankelijk zijn van klanten die met de auto reizen, vrezen voor een daling in omzet als gevolg van verminderde toegankelijkheid.

Daarnaast zijn er zorgen dat deze afsluitingen deel uitmaken van een groter plan om van Rotterdam een ‘15-minutenstad’ te maken, waarbij alle essentiële voorzieningen binnen een kwartier lopen of fietsen bereikbaar zijn. Critici beweren dat dit concept, dat aansluit bij de visie van het World Economic Forum (WEF), de vrijheid en privacy van de inwoners zou beperken. Men vreest dat Rotterdammers in de toekomst hun wijk alleen mogen verlaten met een QR-code en onder strikte regelgeving.

In tegenstelling tot Amsterdam, waar protesten zijn geweest tegen vergelijkbare afsluitingen, lijkt er in Rotterdam nog geen sprake te zijn van verzet.

De discussie wordt verder aangewakkerd door historische precedenten zoals de Neurenberg-processen, die na de Tweede Wereldoorlog wetenschappelijke experimenten op mensen verboden. Nederland heeft eerder kritiek ontvangen vanwege beschuldigingen van politiegeweld tijdens anti-lockdown demonstraties, wat in strijd is met de Torture Conventie van de Verenigde Naties, die foltering en andere wrede behandelingen wereldwijd tracht te voorkomen.

Eén gedachte over “ROTTERDAM GAAT WEER STRATEN AFSLUITEN: 15-MINUTENSTAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *