WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAMSE BURGEMEESTER AHMED ABOUTALEB EN JODEN: DE FEITEN

ROTTERDAM- Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft geweigerd om de Israëlische vlag (van de Joodse staat) te hijsen op het Rotterdamse stadhuis. Dit besluit staat niet op zichzelf. Het is het resultaat van overleg met – niet bij naam genoemde – vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen, zo zegt Aboutaleb zelf. Ook demonstraties zijn in dat overleg besproken. Aboutaleb: ‘Het demonstratierecht is bedoeld om uiting te geven aan alle geluiden die in onze stad leven. Ook als de boodschap soms ‘schuurt’. Alle aanwezigen onderschrijven deze democratische verworvenheid’, aldus Aboutaleb. Bij het protest in het centrum van Rotterdam afgelopen weekend werden voortdurend anti-Joodse leuzen geroepen.

Aboutaleb heeft in het verleden – als wethouder in Amsterdam – ook al eens gezegd dat hij de term ‘kankerjoden’ niet wil verbieden, omdat hij vindt dat mensen vrijheid van meningsuiting hebben. Later heeft Aboutaleb zijn excuses aangeboden voor deze uitspraak. Hij zei toen dat hij zich verkeerd had uitgedrukt en dat hij niet bedoelde dat hij de term ‘kankerjoden’ goedkeurde.

Op 5 januari 2009 werd Aboutaleb benoemd tot burgemeester van Rotterdam. Hij is daarmee de eerste burgemeester van een grote stad in Nederland van allochtone afkomst en tevens moslim. Bij zijn aanstelling noemde Ronald Sørensen, de toenmalige leider van Leefbaar Rotterdam, hem een ‘moslim-burgemeester’: ‘Een representant van een groep die in heel Nederland en Rotterdam problemen veroorzaakt’. Ook het aanhouden van zijn Marokkaanse paspoort leverde Aboutaleb kritiek op en voedde de twijfels over zijn loyaliteit. Naast de Nederlandse nationaliteit heeft de Rotterdamse burgemeester ook nog altijd welbewust de Marokkaanse nationaliteit behouden.

Van 2014 tot 2018 kreeg Aboutaleb te maken met een college onder aanvoering van (in theorie) Leefbaar Rotterdam. Aboutaleb was toen te gast bij het tv-programma Zomergasten (26 juli 2015) en riep in het programma Geert Wilders (PVV) op om met hem in gesprek te gaan over de toekomst van Nederland. In die periode kwamen er ook regelmatig islamkritische commentaren van Aboutaleb. Die leken ingefluisterd door de toenmalige Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans. Uitspraken die in gingen tegen de standpunten van Leefbaar coalitiegenoot D66. Leefbaar kon zo ongemerkt over verzet van D66 heenstappen en Aboutaleb steeg juist door het verkondigen van Leefbaarstandpunten in populariteit, maar aan het eind van de bestuursperiode met Leefbaar liet de burgemeester toch weer het moslimgeluid horen.

Op 26 december 2017 ontstond ophef over uitspraken van Aboutaleb op NPO Radio 1. Hij beweerde in een gesprek met Tijs van den Brink ‘dat elke moslim een beetje salafist is.’ Zijn mening zorgde voor een storm van kritiek op Twitter. PVV-leider Geert Wilders vond dat Aboutaleb moest opstappen. De Rotterdamse burgemeester verklaarde in het interview – waar meerdere onderwerpen ter sprake kwamen – dat hij weleens had gezegd ‘een jihadist’ te zijn. ‘Ik sta elke dag om 07.00 uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm’, maar volgens Van den Brink is dat niet de vorm ‘zoals we die in Nederland kennen’.

In de documentaire ‘De Twee Gezichten van Ahmed Aboutaleb’ (uitgezonden op NPO2 op 30 december 2015) kwam de religieuze kant van Aboutaleb in beeld. Aboutaleb is een diepgelovige moslim die per dag twintig keer bidt en niet wil dat zijn dochters met niet-moslims trouwen. Aboutaleb: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn dochters een partner kiezen die dezelfde waarden en normen heeft als zij. Dat betekent dat ze een moslim moeten zijn.’ Critici vinden dat Aboutaleb hiermee de Nederlandse samenleving ondermijnt, waarin iedereen de vrijheid heeft om zijn eigen keuzes te maken.

Een conflict over de islam ontstaat tussen Aboutaleb en Hirsi Alie in 2004. Aboutaleb was de wethouder van integratie in Amsterdam en hij ergerde zich aan de kritiek van toenmalig VVD-Tweede Kamerlid Hirsi Alie op de islam. Hij vond dat zij haar eigen afkomst verloochende en de integratie tegenwerkte. Alie sloeg terug door Aboutaleb een achterhaalde migrant te noemen, die meer trouw was aan zijn eigen groep dan aan Nederland. Ze verweet hem ook dat hij moslims bevoordeelde ten koste van andere minderheden. Geert Wilders, de leider van de PVV, steunde Alie en was een van de eersten die Aboutaleb ongeschikt achtte als wethouder of staatssecretaris vanwege zijn dubbele paspoort.

Later noemde Aboutaleb zichzelf een salafist en zei hij dat elke moslim een beetje salafist is, omdat hij of zij wil lijken op Mohammed, de voorganger van de moslims. Salafisme is een stroming binnen de soennitische islam die teruggaat naar de oorspronkelijke bronnen van de islam, zoals de Koran en de hadith (uitspraken van de profeet Mohammed).

Er zijn meerdere soera’s in de Koran die vijandig zijn tegenover Joden. Bijvoorbeeld:

• Soera 2:62-65, waarin staat dat sommige Joden werden vervloekt door Allah en veranderd in apen en varkens omdat ze de sabbat schonden.
• Soera 5:51, waarin moslims wordt verboden om Joden en christenen als vrienden of bondgenoten te nemen.
• Soera 9:29-30, waarin moslims wordt opgedragen om te vechten tegen Joden en christenen totdat ze zich onderwerpen aan de islam of een speciale belasting betalen.
• Soera 5:69, waarin staat dat alleen Joden, christenen en sabiërs die in Allah geloven en goede daden verrichten niets te vrezen hebben op de Dag des Oordeels.
• Soera 22:17, waarin staat dat Allah zal oordelen tussen Joden, christenen, sabiërs, moslims en afgodendienaars op de Dag der Opstanding.

5 gedachten over “ROTTERDAMSE BURGEMEESTER AHMED ABOUTALEB EN JODEN: DE FEITEN

 1. Zie je wel een vos verliest wel zijn haren niet zijn streken.
  Eenmaal heeft hij zijn ware aard laten zien. Dat was dat hij niet wilde verbieden dat er de term kankerjoden werd gebruikt.
  Geert Wilders vraagt eenmalig:
  ‘Meer of minder Marokkanen?’ En word er nu ook nog op afgerekend.
  Hij is en blijft gewoon duidelijk.
  Met de Rotterdamse burgemeester weet je nu ook wel waar je aan toe bent: een wolf in schaapskleren. Ondanks dat ik NATOS niets vind, begon ik deze kerel best te vinden, dat is over.

  1. Wilders is op 6 juli 2021 veroordeeld wegens groepsbelediging, vanwege ‘Minder Marokkanen’ uitlating zonder oplegging van straf of maatregel.

   Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 houdt de Partij Voor de Vrijheid (PVV) ʼs avonds een verkiezingsbijeenkomst in ‘Grand Café De Tijd’ in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst spreekt PVV-leider Geert Wilders.

   De letterlijke uitwerking van de toespraak van PVV-leider Geert Wilders.

   “Maar voordat ik ga zou ik van iedereen hier een antwoord willen hebben op de volgende 3 vragen. 3 vragen, alsjeblieft geef een helder antwoord die onze partij de PVV definiëren.
   En de eerste vraag is: willen jullie meer of minder Europese Unie? (hierop roept het publiek herhaaldelijk “minder!” en er wordt geklapt)
   En de tweede, de tweede vraag is, misschien nog belangrijker, willen jullie meer of minder Partij van de Arbeid? (hierop roept het publiek herhaaldelijk “minder!” en er wordt geklapt)
   En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan, en misschien zijn er zelfs D66 officieren die het in proces aandoen, maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed en we hebben niets gezegd wat niet mag, we hebben niets gezegd wat niet klopt, dus ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen? (hierop roept het publiek herhaaldelijk “minder!” en er wordt geklapt)
   Nah, dan gaan we dat regelen.”

   1. Dankjewel Joop.
    Dit is een stuk waarin het hele theater tegen Dhr Geert Wilders d6idelijk word omschreven. K@#€÷r Joden word zelfs door een wethouder goedgevonden.
    Aggassie Akwasi mag in het openbaar oproepen tot het schoppen op ‘koppen’ van Zwarte Pieten. Dat word allemaal goedgevonden. Maar een vraag stellen is een misdaad.

     1. Klopt helemaal.
      Sluit je een snelweg af waarmee je duizenden mensen dupeert, honderden uren aan politietijd verpest, voor tonnen schade aanricht, hulpdiensten worden tegengehouden. (Ambulances met patiënten)dan word je netjes koelgehouden als het te warm weer word en met een bus een kilometer of wat verder verplaatst zonder enige vorm van straf. Is er één man die over de rooie gaat tegen de actievoerders word deze man aangehouden. Er was een leipo van die snelweg terroristen op tv. Deze werd de vraag gesteld: als er een ambulance komt met een in levensgevaarlijke gewonde patiënt laten jullie deze dan wel door? Nee was zijn antwoord. Eén leven is niets vergeleken met de subsidieregeling op fossiele brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *