WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

RUIM 6.000 MELDINGEN LACHGASAFVAL ROTTERDAM

ROTTERDAM- Rotterdam wordt geconfronteerd met een alarmerende stijging van het aantal meldingen over lachgasafval. In 2023 zijn 6.116 meldingen geregistreerd via de MeldR app, website en het telefoonnummer 14010. Deze meldingen variëren van illegale dumpingen tot hinderlijke aanwezigheid van lachgasafval in de openbare ruimte.

Tegelijkertijd blijven de kosten voor het opruimen en verwerken van lachgas cilinders een punt van zorg voor de gemeente. Hoewel de gemiddelde wekelijkse kosten van 26.000 euro in de brief aan de staatssecretaris enigszins zijn afgenomen, blijven ze aanzienlijk. De gemeente heeft maatregelen genomen om de opruiminspanningen te intensiveren, maar het probleem blijft hardnekkig.

Het opruimen van de vele lachgascilinders die worden gedumpt, gaat momenteel niet snel genoeg. Daarom wordt de inzet van het beredderingsbedrijf opgeschaald en gaat Stadsbeheer, naast de huidige inzet van milieucontroleurs, met medewerkers van Schone Stad lachgascilinders opruimen. De kosten zullen hierdoor toenemen en worden gedekt binnen de begroting van Stadsbeheer.

Hoewel handhaving op het gebied van dumping lastig is, heeft de gemeente in 2023 één bekeuring van 400 euro uitgeschreven. Handhavers kunnen daarnaast optreden tegen drugshandel en openlijk drugsgebruik. In 2023 zijn er zeven bekeuringen uitgedeeld, en in 2024 (tot op heden) eveneens zeven.

Om het probleem effectiever aan te pakken, zal de handhaving worden geïntensiveerd. Een nieuw hit-and-run team van handhavers zal zich richten op bekende hotspots en snel reageren op meldingen. Ook recidive wordt aangepakt door het opleggen van last onder dwangsommen. Naar verwachting zal het definitieve actieplan in het derde kwartaal van 2024 worden gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *