WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM BEPRAAT STATENLEDEN VOOR DECATHLON

SCHIEDAM- Het stadsbestuur van Schiedam heeft maandagavond gesproken met een delegatie Statenleden van de Provincie Zuid-Holland over een ontheffingsverzoek voor sportpark Harga. Het college ijvert voor een uitzondering op de regels zodat sportwarenhuis Decathlon een filiaal in Schiedam kan bouwen, want de vestiging van sportdetailhandel op locaties buiten winkelgebieden is officieel in strijd met het provinciale beleid. Daarnaast heeft ook een groot aantal gevestigde sportwinkels in Schiedam bezwaar tegen de plannen. Zij vrezen omzetderving en faillissementen.

In Nederland bestaat een sportartikelenwinkel van het formaat zoals Decathlon beoogd nog niet. In en om de winkel zijn verschillende ’try- en buy-veldjes’ voorzien, waar bezoekers de artikelen kunnen testen. Een gevolg van de strategie van dit Franse concern, die succesvol zou zijn, is de toename van sportparticipatie in het algemeen. De komst van een dergelijke concept store, zoals Decathlon, past dan ook in de ontwikkelvisie van het gemeentelijke programma Schiedam in Beweging, benadrukt het college.

Gevestigde sportzaken zijn fel tegen de komst van Decathlon, mits de megastore in het centrum van Schiedam wordt gevestigd.
Gevestigde sportzaken zijn fel tegen de komst van Decathlon, mits de megastore in het centrum van Schiedam wordt gevestigd.

Het Centrummanagement stelde maandagavond ‘vooral oog te hebben voor de mogelijkheden die met de komst van Decathlon ontstaan’. In meerderheid zouden winkeliers in Schiedam Centrum vooral kansen zien om omzet te vergroten door de komst van nieuwe bezoekers aan Schiedam.

Toch hebben tenminste achttien winkeliers begin augustus al bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen de komst van Decathlon. Zij zeggen dat niet alleen Schiedamse ondernemers hinder zullen ondervinden van het megacomplex, maar ook bedrijven in Vlaardingen, Hoogvliet en Pernis. Overigens zijn de bezwaarmakers niet helemaal tegen Decathlon, mits het Franse bedrijf in het centrum van Schiedam wordt gevestigd. In dat geval geloven zij dat het megacomplex extra bezoekers naar de binnenstad zal trekken.

De provincie Zuid-Holland bespreekt op 19 november het verzoek van de gemeente Schiedam om een vestiging van een Decathlon Concept Store op Harga Noord mogelijk te maken.