WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM GELOOFT IN OV ZONDER CHAUFFEURS

SCHIEDAM- Voertuigen zonder bestuurder gaan de opzet van het openbaar vervoer sterk veranderen. De verwachting is dat dit al binnen enkele jaren gaat gebeuren. Dat is de overtuiging van het stadsbestuur van Schiedam, zoals blijkt uit de beantwoording van vragen van de SP.

De techniek is al beschikbaar, maar nog niet even betrouwbaar en nog onvoldoende getest in diverse omstandigheden. De gedachten over de snelheid van de invoering van dit zogenaamd autonoom vervoer lopen sterk uiteen, maar veel autoproducenten zetten in op enkele jaren. Daarnaast bepalen de omstandigheden wat veilig is. Dit heeft weer te maken met de inrichting van de infrastructuur, de aanwezigheid van andere voertuigen en weggebruikers, de rijsnelheden en de mogelijkheden tot het maken van (nood)stops. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) toetst per project beide: voertuig en omgeving.

De grootste problemen nu met het lokale openbaar vervoer zijn de kosten ten opzichte van de baten. Er moet veel geld bij van de overheid, voor relatief weinig reizigers. De chauffeur is verreweg de grootste kostenpost. Met autonoom vervoer kunnen de kosten van het vervoer dalen tot bijna de voertuigkosten. Hierdoor wordt het lokale openbaar vervoer kostendekkend en kan het sterk worden uitgebreid. Ook kan kleinschalig vervoer worden toegepast, dat veel sneller en directer is, tegen het tarief van openbaar vervoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *