WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘SCHIEDAM KAN NIETS BEGINNEN TEGEN TARIEVEN NACHTTAXI’S’

SCHIEDAM- Vanuit de gemeente Schiedam is geen enkele bemoeienis met het nachtelijk taxivervoer en de tarieven die taxichauffeurs vragen aan mensen die na het stappen veilig naar huis willen. Dat laten burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van LOS. De taximarkt is een markt met wettelijk gereguleerde toegang en tariefstelling. Gemeenten hebben geen mogelijkheid om in te grijpen op de tarieven en tariefstelling binnen de opstapmarkt van het taxivervoer.

Monique Rotteveel (LOS): ‘Veel jongeren, maar ook de wat oudere stappers, klagen over de enorme prijzen. Waar dit voor onze eigen horeca wellicht gunstig is, er wordt eerder voor gekozen om in Schiedam te blijven, is dit voor Schiedammers die graag uitgaan in Rotterdam natuurlijk geen fijne ontwikkeling. Sterker nog, het zal veel jongeren weerhouden om überhaupt uit te gaan en dat is natuurlijk geen goede zaak.’

Het taxivervoer valt onder de regulering van de Wet Personenvervoer. De maximumtarieven voor ritten van straattaxi’s (de zogenaamde opstapmarkt) via de taxameter worden bepaald via de Ministeriële Regeling ‘maximumtarief en bekendmaking tarieven taxivervoer’. Uitzondering hierop zijn de ritten waarvoor vooraf vaste prijsafspraken zijn gemaakt tussen chauffeur en klant (ritten zonder meter). Hiervoor gelden geen maximumtarieven en dus kunnen deze prijzen hoger liggen dan de maximale bemeterde ritprijs. Veel taxichauffeurs kiezen voor deze optie waarmee de tarieven voor deze ritten grotendeels door de markt en niet door de wet worden bepaald.

3 gedachten over “‘SCHIEDAM KAN NIETS BEGINNEN TEGEN TARIEVEN NACHTTAXI’S’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *