WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM MAAKT ENKELE KEREN PER JAAR GEWONDE DIEREN AF

SCHIEDAM- In de gemeente Schiedam komt het nog maar zelden voor dat gewonde dieren die zijn aangetroffen, worden ingeslapen. Het gaat dan om slechts een enkel geval per jaar, waarbij het dier na een operatie niet herstelde binnen enkele dagen. Dat is het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op vragen vanuit de gemeenteraad over de aantallen dieren die in Schiedam zijn afgemaakt.

Het afmaken van dieren door gemeenten is een gevoelig onderwerp dat raakt aan verschillende aspecten, zoals dierenwelzijn, noodopvang, overlast en kosten. Elke gemeente heeft zijn eigen beleid en regels voor hoe ze omgaan met de dieren in hun gebied. Schiedam heeft sinds het huidige college een wethouder dierenwelzijn, Frans Hamerslag (PS), en een Actieprogramma Dierenwelzijn, waarin ze hun visie en ambities op het gebied van dierenwelzijn uitleggen.

Een van de wettelijke taken van gemeenten is de noodopvang van gevonden of verloren dieren, die in Schiedam is uitbesteed aan de Dierenbescherming, ondanks het sluiten van de Hargahoeve. Sommige dierenasiels maken dieren af als ze na een bepaalde tijd niet zijn opgehaald of geadopteerd, vanwege ruimtegebrek of medische redenen. Dit wordt ook wel euthanasie genoemd.

Een ander aspect van het afmaken van dieren door gemeenten is de overlast van in het wild levende dieren, zoals ganzen, zwanen, herten, konijnen of ratten. Deze dieren kunnen schade aanrichten aan landbouw, natuur of infrastructuur, of een risico vormen voor de volksgezondheid of de verkeersveiligheid. Sommige gemeenten kiezen ervoor om deze dieren te bestrijden of te beheren door middel van afschot, vangst of vergassing. De Dierenbescherming is tegen het afmaken van gezonde dieren en pleit voor een betere samenwerking tussen gemeenten en dierenorganisaties om diervriendelijke oplossingen te vinden.

Eén gedachte over “SCHIEDAM MAAKT ENKELE KEREN PER JAAR GEWONDE DIEREN AF

  1. Tellen de dieren die door een stelletje geloofsfanatiekelingen op een balkon worden afgeslacht niet mee?
    Of is dat vrijheid van geloofsovertuiging?
    De 5e colonne partij zal er geen moeite mee hebben, dus zal er door stadswachtjes niet tegen opgetreden worden, vermoed ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *