WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM ONDERZOEKT SANERINGSPLAN DIRKZWAGERTERREIN

SCHIEDAM- Projectontwikkelaar Van Wijnen heeft een saneringsplan neergelegd bij de gemeente voor de vervuilde grond van het Dirkzwagerterrein. Het saneringsplan wordt nog beoordeeld de komende tijd.

Het saneren is de verantwoordelijkheid van Van Wijnen. De gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt volgens de geldende wetten en regels. Een taak voor de afdeling Vergunning en Handhaving. De aanpak is daarbij altijd risico gestuurd, dat betekent dat contact van bewoners met de verontreinigde grond dient te worden voorkomen. Een gangbare saneringsmethode in Nederland die al jaren als standaard wordt toegepast, is het afdekken van de verontreinigde grond met een leeflaag van 1 meter. Bij een gesloten verharding (fundering) is dit niet nodig. Indien een kruipruimte wordt aangelegd, dan wel een leeflaag van 20-30 cm toepassen. Het saneringsplan van de projectontwikkelaar wordt nog beoordeeld de komende tijd.

Uit een recente studie, en het bodemonderzoek van RSK uit 2015, naar de Dirkzwagerlocatie blijkt dat de grond ernstig verontreinigd is, maar zou de verontreiniging niet spoedeisend zijn. Volgens de gemeente betekent dit dat de bodem in de huidige staat geen gezondheidsrisico heeft voor de huidige omgeving en haar bewoners en niet acuut gesaneerd hoeft te worden. Bij een nieuwbouw moet de grond alsnog gesaneerd worden om de locatie geschikt te maken. De gangbare saneringsmethode in Nederland die al jaren als standaard wordt toegepast, is het afdekken van de verontreinigde grond met een leeflaag van 1 meter.

In de boden van het terrein waar de distilleerderij stond van de Koninklijke Dirkzwager is een verontreiniging met koper vastgesteld. Bouwer Van Wijnen gaat de komende jaren een nieuwe woonwijk bouwen in het gebied gelegen tussen de Noordvest en de Schie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *