WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM ZIET SUCCES DAGOPENSTELLING DAKLOZENOPVANG

SCHIEDAM- Vooruitlopend op de geplande evaluatie later dit jaar meldt de gemeente Schiedam alvast positieve resultaten van de dagopenstelling van de opvang voor daklozen. Sinds de start op 1 januari 2023 maken steeds meer cliënten gebruik van deze voorziening, die hen de mogelijkheid biedt ook overdag een veilige plek te hebben. Dit heeft volgens het college van Schiedam geleid tot meer rust onder de cliënten, waardoor zij beter in staat zijn te werken aan andere uitdagingen in hun leven.

De dagopenstelling kwam als antwoord op de behoefte aan verbeterde voorzieningen in de regio waterweg-noord. Voorheen was de opvang voor alleenstaanden enkel ’s nachts geopend, wat niet voldeed aan de behoeften van alle cliënten, zoals zij die ’s nachts werken of slecht slapen. Het nieuwe beleid stimuleert cliënten om overdag actief te zijn en een goed dagritme te onderhouden, terwijl ze toch de optie hebben om overdag te rusten als dat nodig is.

De grootste groep binnen de daklozenopvang bestaat uit mensen met langdurige psychiatrische problemen, vaak gecombineerd met verslavings- en schuldenproblematiek en een beperkt sociaal netwerk. De toelatingseisen voor ‘De Elementen’, de regionale opvanglocatie in Vlaardingen, zijn verhoogd door het beperkte aantal plaatsen, wat heeft geleid tot een toename van de complexiteit van de problematiek bij de daklozen die worden toegelaten. Dit heeft ook gezorgd voor een stijging in het aantal draaideurcliënten. Het Schiedamse college erkent dat ‘De Elementen’ momenteel geen geschikte plek is voor alleenstaande jongeren vanwege de toegenomen problematiek.

Schiedam streeft naar een situatie waarbij iedere dakloze een eigen slaapkamer heeft, om zo de nodige rust en regelmaat te bieden die nodig zijn om aan persoonlijke doelstellingen te werken. De evaluatie van de dagopenstelling in 2024 zal verder licht werpen op de effectiviteit en de toekomst van deze aanpak.

Eén gedachte over “SCHIEDAM ZIET SUCCES DAGOPENSTELLING DAKLOZENOPVANG

  1. Gut wat een verrassing; je wordt niet meer de hele dag de straat opgeschopt, en kijk nou, het gaat beter met je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *