WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMMER MARKO S. (37) MOET CRIMINELE WINST AFSTAAN AAN STAAT

SCHIEDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Marko S. (37), een Schiedammer die veroordeeld is voor het leiden van een criminele organisatie die illegale vuurwapens verhandelde, zijn onrechtmatig verkregen voordeel afdraagt aan de staat. Dat heeft het OM gevorderd bij de meervoudige strafkamer in Rotterdam. Volgens het OM heeft S. met zijn misdrijven een bedrag van 62.285 euro verdiend, dat hij nu moet afstaan. De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld, maar dient als een regiezitting, waarbij S. de kans krijgt om verzoeken en verweren in te dienen. S. zit momenteel vast in de Penitentiaire Inrichting Rotterdam.

S. werd in 2019 samen met twee familieleden – Karin S. en Filip S. – en een handlanger opgepakt voor het drijven van een wapenhandel vanuit Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Rijswijk. De bende hield zich bezig met het overdragen en verhandelen van diverse wapens en onderdelen daarvan, samen met munitie. Op 20 september 2019 werd onder meer een automatisch vuurwapen van het merk Cugir, type 63, kaliber 7.62 X 39 mm en bijbehorende kogelpatronen aangetroffen, vlak voordat het wapen zou worden verkocht. S. had toen ook een pistool van het kaliber 7.65 of 7.62 mm bij zich.

De reden waarom het OM criminele winsten wil afnemen, is om te voorkomen dat misdadigers profiteren van hun illegale activiteiten en daarmee een oneerlijk voordeel behalen ten opzichte van de rest van de samenleving. Het afpakken van crimineel vermogen is ook bedoeld om te voorkomen dat het geld wordt gebruikt voor het plegen van nieuwe misdrijven of het financieren van andere criminele organisaties. Door het afnemen van criminele winsten wil het OM de rechtvaardigheid en de rechtsorde herstellen en versterken.

Eén gedachte over “SCHIEDAMMER MARKO S. (37) MOET CRIMINELE WINST AFSTAAN AAN STAAT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *