WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAMSE POPPENKAST VOOR BEHOUD ZWARTE PIET

SCHIEDAM- Poppenspeelster Eva Hamers van het mobile Schiedamse Poppentheater ‘Aap van Poot’ peinst er niet over de komende Sinterklaasvoorstellingen haar Zwarte Pieten poppenkastpoppen in andere kleuren over te schilderen. Zwarte Piet blijft bij haar diep, donker zwart.

De poppenspeelster reageert daarmee op vragen over de kleur van haar poppen en haar standpunt in de zogenaamde Zwarte Pieten discussie. Die wat haar betreft vooral een theoretische exercitie is.

Zelf vindt ze zwart een mooie kleur, ook voort Piet. Overschilderden, ontkroezen, LIP-o-suctie, Hamers doet er niet aan mee. Mensen die problemen hebben met zoiets futiels als de kleur van een Piet, doen er in de ogen van de poppenspeelster, beter aan een therapeut te zoeken, dan te proberen de omgeving aan te passen. Jodekoeken, Negerzoenen, Moorkop, Zwarte Piet. Wat is het volgende, vraagt zij zich af. Blanke Vla? Zigeunersaus? Pindakaas, Witte rijst, bruine rijst, roze koeken?

Poppenkastpoppen en dergelijke figuren die types verbeelden zijn nu eenmaal stereotypen, meent Hamers. Haar Indiase pop is bruin met een sari en een stip op ’t hoofd. Haar Chinese is okergeel, met een omgekeerde rieten fruitschaal op zijn kop en een lange zwarte vlecht. Hij heeft zelfs een Mao-jasje aan en er steekt een rood boekje uit zijn borstzakje. De politieagent heeft een snor, de boef een Lombrosohoofd, de heks een puntmuts en Zwarte Piet heeft grote knalrode lippen, zwarte krulletjes en is dus zwart. Zo valt te lezen op de website van het poppentheater. Klik HIER.