WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHILDPADDEN GESPOT IN SCHIEDAMSE SLOOT

SCHIEDAM- In de sloot onder de Kethelbrug bij de Damlaan in Schiedam leven diverse schildpadden. Volgens omwonenden gaat het om zo’n twaalf exemplaren die al zeker drie jaar in de sloot verblijven. Nu de temperaturen stijgen laten de beesten zich weer zien. Omdat de schildpad van naturen niet voorkomt in Nederland gaat het waarschijnlijk om gedumpte huisdieren.
m2m3
Vooral de roodwang- en de geelwangschildpad zijn populaire huisdieren. Ze worden gekocht wanneer de dieren nog klein zijn, maar ze kunnen flink groeien. Daarnaast  kunnen ze behoorlijk oud worden. Sommige soorten kunnen 40 jaar worden, andere zelfs 70 jaar.
m5m4
Omdat het in Nederland een groot deel van het jaar te koud is voor schildpadden zouden de beesten, volgens de Dierenbescherming, te weinig voedsel binnen krijgen en een langzame dood tegemoet gaan.
De Dierenambulance ontvangt geregeld meldingen over wilde schildpadden. Er wordt geprobeerd de dieren op te vangen, maar de omvang van het probleem is inmiddels zo groot dat het lastig is alle wilde schildpadden een plekje in de opvang te bieden.

m6De Dierenbescherming pleit daarom voor bewust huisdierenbezit en verantwoordelijkheidsgevoel.