WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SLOOP GASNET SCHIEDAM-GROENOORD STEEDS ONVERSTANDIGER

SCHIEDAM- Het valt niet uit te sluiten dat via het bestaande gasnet in Schiedam waterstof kan worden geleverd aan wijken die van het aardgasnet worden gehaald. ‘Het bestaande aardgastransportnet kan de waterstofstromen invullen die op termijn worden verwacht: belangrijke tracés kunnen worden vrijgespeeld en technisch geschikt worden gemaakt voor waterstoftransport’. Dat staat in het onderzoek dat PricewaterhouseCoopers heeft uitgevoerd naar het bestaande aardgasnetwerk. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gekeken naar de inzet van het gasnet voor waterstoftransport.

Volgens de onderzoekers is hergebruik van aardgasnetten goedkoper dan de aanleg van nieuwe leidingen voor waterstoftransport. Een transportnet waarin alle industriële clusters zijn verbonden met producenten en opslaglocaties vergt een investering van 1,5 miljard euro.

De Schiedamse PvdA-fractie heeft al eens geïnformeerd naar de mogelijkheden om via het bestaande gasnet een alternatief voor aardgas aan te bieden. Het gemeentebestuur liet daarop weten dat het Schiedamse gasnet voor een belangrijk deel voor 2030 vervangen wordt.

Tegelijk kunnen plannen om Schiedamse wijken van het aardgas te halen door de bewoners zelf worden tegengehouden. Wanneer een hele straat weigert afstand te doen van hun aansluiting op het gasnet zal de gasleiding voor de betreffende straat blijven liggen. Dat staat in de businesscase (totale kosten voor Groenoord 120 miljoen euro).

Veel hangt nu af van de eigenwoningbezitters in Groenoord. Ook zij ‘moeten’ aansluiten op het warmtenet van Eneco. Daarvoor moet dan wel een extra hypotheek worden afgesloten(rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. Een flink deel van de VvE’s in Groenoord is afwijzend.

3 gedachten over “SLOOP GASNET SCHIEDAM-GROENOORD STEEDS ONVERSTANDIGER

  1. Even als reactie op de heer Kreuger
    Geachte heer Kreuger, ik ben niet perse links naar wel een gemeenteraadslid die voor NEVG gestemd heeft en ja, ik woon weldegelijk ook nog eens in Groenoord.
    Dit project maakt dat veel woningen nu geïsoleerd worden en veel comfortabeler worden om in te wonen. Daarnaast gaan de woonlasten voor de huurders ook nog een stukje naar beneden.
    Er wordt de komende jaren 130 miljoen in de wijk geïnvesteerd, geld dat er anders niet was gekomen. Natuurlijk gaat een aanzienlijk deel daarvan onder de grond maar gelukkig ook naar de huurders.

    Wachten op waterstof, zoals in dit stuk geïmpliceerd, maakt dat deze huurders nog jarenlang op de huidige wijze moeten wonen, in woningen die nodig een upgrade moeten hebben. Wij kiezen er voor deze bewoner hier nu van te laten profiteren.

    Ook kopers zijn trouwens niet verplicht een hypotheek te nemen. Wanneer zij spaargeld hebben dan mag dat ook ingezet, al besef ik dat Groenoord een wijk is waar over het algemeen niet de mensen met de dikste spaarpot van Schiedam wonen.

    Frans Hamerslag

    1. Toch hadden jullie Sveaparken of de Warande niet aangedurfd. Daar wonen toch de meeste stemmers voor die onzinnige groene plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *