WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STADSBESTUUR MAASSLUIS GAAT VOOR TWEEDE DRIJVEND AZC

MAASSLUIS- Het stadsbestuur van Maassluis (CDA, PvdA, VVD en Maassluis Belang) heeft de gemeenteraad voorgesteld om akkoord te gaan met het aanmeren van een boot voor vluchtelingen – tegenover het asielzoekerscentrum (azc) – aan de Burgemeester De Jonghkade. Deze boot komt nabij het drijvende azc te liggen, dat al enkele jaren in gebruik is.

Met deze nieuwe boot biedt Maassluis 70 extra opvangplekken voor vluchtelingen die dringend wachten op een sociale huurwoning met urgentie. Op de Lady Ann verblijven momenteel asielzoekers waarvan de vluchtverhalen nog in onderzoek zijn bij de IND. De verwachting is dat de nieuwe boot eind dit jaar zal aanmeren.

Omwonenden en bedrijven van de Burgemeester De Jonghkade worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op donderdag 4 juli aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst zal de gemeente meer informatie geven over de plannen en is er ruimte voor vragen en opmerkingen. Het besluit zelf staat niet ter discussie.

Burgemeester en wethouders willen met de gemeenteraad in gesprek over het voorstel om het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) toestemming te verlenen voor de opvang van de vluchtelingen op de nieuwe boot. De keuze voor de locatie aan de Burgemeester De Jonghkade is tot stand gekomen na overleg met het COA en een afweging van alternatieven.

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) meent dat er positieve ervaringen zijn opgedaan met het drijvende azc op het luxe riviercruiseschip Lady Anne. Hij stelt daarom voor om een tweede boot in te zetten in Maassluis. Daarmee levert de gemeente een extra bijdrage aan het EU beleid voor het openhouden van de grenzen.

De inhoudelijke behandeling van het voorstel in de raadscommissie vindt plaats op donderdag 27 juni aanstaande

Eén gedachte over “STADSBESTUUR MAASSLUIS GAAT VOOR TWEEDE DRIJVEND AZC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *