WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

START AANLEG WATERSTOFTRANSPORTLIJN OP TWEEDE MAASVLAKTE ROTTERDAM

ROTTERDAM- De aanleg van het eerste deel van het landelijke netwerk voor waterstoftransport begint volgende week vanuit de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Dit netwerk zal in 2030 de grote industriële clusters in Nederland met elkaar en met Duitsland en België verbinden. Een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt is de beschikbaarheid van infrastructuur voor het vervoer en de opslag van waterstof. Nederland kan een belangrijke rol spelen als waterstofhub in de EU door als eerste land deze infrastructuur te realiseren. Naast de productie van waterstof in eigen land zal naar verwachting ongeveer de helft van de benodigde waterstof geïmporteerd moeten worden. Nederland is bezig met het opbouwen van handelsbetrekkingen op het gebied van waterstof met een diverse groep landen.

Waterstof is een gas dat kan dienen als een alternatieve energiebron, een grondstof voor de industrie en een brandstof voor de transportsector. Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd, maar altijd met behulp van elektriciteit, die water ontleedt in waterstof en zuurstof.

Met waterstof kunnen grote hoeveelheden energie worden opgeslagen, meer dan elke andere stof op aarde. Het kan worden opgeslagen in bijvoorbeeld lege aardgasvelden of zoutkoepels. De opslag van energie met waterstof valt te verkiezen boven opslag in batterijen of accu’s, omdat de opslag van waterstof voor minder energieverlies zorgt.
Bij verbranding van waterstof ontstaat alleen waterdamp. Er komt geen fijnstof vrij. Waterstof is als energiedrager twee tot drie keer efficiënter dan gebruikelijke brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *