WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM IN HET NIEUW

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam is voorzien van een nieuwe entree, café en museumwinkel. Deze zijn ondergebracht in de centraal gelegen Giudici-kapel, die naar ontwerp van MVRDV is getransformeerd voor diens nieuwe functie. Het programma is geïntegreerd in een reeks van rode kasten.
 
Deze in mdf uitgevoerde meubels houden afstand van de monumentale constructie van het Sint Jacobs Gasthuis, terwijl ze tegelijk een nieuw visueel element toevoegen aan het interieur. Ze zijn uitgevoerd in rood, zodat er een duidelijk verschil is te zien tussen oud en nieuw en omdat de kleur associaties oproept met sacrale functies.
 
De historische elementen van de kapel, zoals de deuren, pilaren en het orgel, worden door de kasten in een frame gezet. “De smalle ruimte tussen de kast en deze historische elementen bemiddeld optisch tussen de exact waterpas uitgevoerde kast en de schuin verzakte kapel”, zegt MVRDV.
 
De achterwand van de kast is geperforeerd om vochtophopingen tegen te gaan. De hogere kasten hebben een akoestische functie; op veel plekken in de kast zijn LED-armaturen verwerkt voor indirect licht en om de producten te verlichten.
Bp7Gb5LCAAAfWPB
Het Stedelijk Museum Schiedam is sinds 1940 gevestigd in het Rijksmonument. In 2006 werd het al eens verbouwd, maar toen is de hoofdingang volgens MVRDV ‘onderaan een haast onzichtbare trap naar de kelder’ geplaatst. De kapel werd ondanks diens centrale ligging nauwelijks gebruikt en had bovendien last van een slechte akoestiek.