WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘TAAKSTRAF VOOR FRAUDERENDE BELASTINGADVISEUR ROTTERDAM’

ROTTERDAM– Het Openbaar Ministerie (OM) heeft, voor de rechtbank Rotterdam, een taakstraf van 180 uur tegen geëist tegen een belastingadviseur wegens fraude. De fiscalist zou opzettelijk onjuiste aangiften inkomstenbelasting hebben gedaan voor een cliënt over de jaren 2012 en 2013.

De cliënt, die zelf niet aanwezig hoefde te zijn bij de zitting, werd eerder vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het fiscale nadeel is reeds terugbetaald aan de Belastingdienst. Een andere verdachte in de zaak, eveneens een fiscalist, zal op een later tijdstip voor de rechter verschijnen.

De verdachte, met meer dan 20 jaar ervaring in de fiscale aangifte- en adviespraktijk en partner bij een accountants- en belastingadvieskantoor, wordt door het OM gezien als de feitelijke leidinggevende die verantwoordelijk is voor de indiening van de onjuiste aangiften. Ondanks zijn uitgebreide opleiding en positie als deskundig belastingadviseur, heeft hij volgens de officier van justitie gefaald in zijn zorgplicht en het vertrouwen van zowel de cliënt als de Belastingdienst ernstig geschonden.

Het OM benadrukt dat de cliënt, die deskundige belastingadviseurs had ingehuurd, niet op de hoogte was van de onjuistheid van zijn aangiftes en vertrouwde op het advies van zijn adviseurs. De zaak legt de nadruk op de rol en verantwoordelijkheid van belastingadviseurs in het maatschappelijk verkeer, waarbij vertrouwen op correcte belastingaangiftes essentieel is.

De verdachte heeft tijdens het onderzoek geen blijk gegeven van inzicht in zijn foutieve handelen en heeft alle verantwoordelijkheid van zich afgeschoven. Het OM acht de taakstraf passend, gezien het tijdsverloop sinds het begin van het strafrechtelijk onderzoek.

De uitspraak volgt op een later moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *