WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TE WEINIG GELEERD VAN SCHIEDAMMER PARKMOORD

nienke kleiss 2SCHIEDAM- Er is te weinig geleerd van de fouten die zijn gemaakt in het onderzoek rond de Schiedammer parkmoord uit juni 2000. Dat heeft de moeder van slachtoffer Nienke, samen met de jurist Ybo Buruma, gezegd in de uitzending van EenVandaag.

Er moet bij de politie meer tegenspraak zijn, om te voorkomen dat teveel naar één verdachte wordt gekeken, waardoor nieuwe justitiële dwalingen kunnen worden voorkomen. De moeder van Nienke en Buruma zien nu dat deze zogenoemde tegenspraak langzaam verdwijnt.

In de kindermoord in het Beatrixpark van 15 jaar terug is door verschillende fouten in eerste instantie de verkeerde verdachte veroordeeld. Volgens Buruma hebben sommige politiekorpsen daar nog altijd te weinig aandacht voor.

In een reactie stelt Officier van Justitie Oebele Brouwer van het Openbaar Ministerie dat er veel verbeterd is, juist ook op het gebied van de tegenspraak. Punt van zorg is wel dat ‘het veel capaciteit bij de politie wegtrekt’ en dat het in ‘regio’s die veel van dit soort grote zaken voor de kiezen krijgen kraakt en piept in andere onderzoeken’. Brouwer herkent de kritiek dat er sprake is van bureaucratisering: ‘voor iedere beslissing heb je inderdaad een proces verbaal nodig, dat is doorgeschoten’. Het tegengaan van die bureaucratie, daar moeten we ons hard voor maken’.

De fouten in de Schiedamse moordzaak zijn toe te schrijven aan een opeenstapeling van blunders bij politie, justitie, deskundigen en de politiek. Dit leidde tot veel commotie. Het College van procureurs-generaal heeft in 2005 daarom een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van advocaat-generaal Frits Posthumus voor een kritische evaluatie van het werk van politie, justitie en de rechterlijke macht. Het rapport van de commissie Posthumus heeft vervolgens geleid tot het instellen van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (commissie Posthumus-II), die justitiële dwalingen zou gaan onderzoeken. Door de feiten die in dit traject aan het licht zijn gekomen, bleek dat in de Schiedamse zaak sprake was van meer dan een justitiële dwaling.

Buruma is raadsheer bij de Hoge Raad en was destijds lid van de commissie-Posthumus.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *