WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TOESTROOM SCHULDHULPVERLENING VLAARDINGEN STIJGT MET 50%

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen signaleert een grotere toestroom van mensen naar de schuldhulpverlening. Over de eerste vier maanden van 2021 is het aantal aanmeldingen met bijna 50% gestegen ten opzichte van het gemiddelde aantal aanmeldingen in 2020 (maand gemiddelde 2021: 69 – maandgemiddelde 2020: 48).

Door de lockdown komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Er is door de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet aangegeven dat er naar verwachting 30% meer instroom zal zijn de komende jaren. Voor de waterweggemeenten zou dat neerkomen op een extra instroom van circa 90 cliënten.

Dit effect is in 2020 niet opgetreden; er was geen sprake van een hogere instroom of stijgend aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening. De gemeente Vlaardingen vermoedt dat dit te maken heeft met een (omwille van de vrijheidsbeperkingen) verminderde toegangsmogelijkheid tot de wijkteams. Daarnaast was er vanuit de schuldeisers in de beginperiode van de crisis (veroorzaakt door de lockdown) een coulanceregeling.

Daarnaast is de stijging vermoedelijk het gevolg van de inzet op vroegsignalering (als gevolg van de wetswijziging Wgs per 1 januari 2021) en de social mediacampagne van de gemeente die in het eind vorig jaar is gestart. Hierdoor komen inwoners met (dreigende) schuldenproblematiek eerder in beeld en wordt hen een hulpverleningsaanbod gedaan. Te verwachten is, dat de resultaten van vroeg signalering zullen leiden tot een nog verdere opwaartse trend.

2 gedachten over “TOESTROOM SCHULDHULPVERLENING VLAARDINGEN STIJGT MET 50%

  1. In het verleden schaamde je je als je schulden had.
    Een goede opvoeding lag daaraan vaak ten grondslag en een stuk zelfverantwoording.
    Tegenwoordig vertellen lui met schulden voluit in de media dat ze schulden hebben. Hierbij de hoop gevestigd dat de gemeente, overheid, kortom de gemeenschap moet opdraait voor de kosten.
    Maar eerst wel veel schulden maken voor vakanties, dure auto, dure smartphone en feesten.
    Terwijl Jan Lul zijn bed uit moet om naar zijn werk te gaan.
    En het verhaal dat er geen werk is, is ook achterhaald. Tegen elke 100 werklozen staan er 106 vacatures. Maar ja je uitkering, toeslagen, kwijtscheldingen van diverse belastingen en vrijheid kwijtraken voor een klein bedrag aan meer inkomen door te gaan werken is niet interessant.

  2. Zolang het aantal tattoes, piercings, merkkleding, zéér brede teevees, dure aaifoons, katten etc. blijft toenemen zal de schuldhulp het ook steeds drukker blijven krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *