WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TURKSE MOSKEEËN HEBBEN IDEEËN BIJ NIEUWE BURGEMEESTER SCHIEDAM

SCHIEDAM- De twee Turkse moskeeën in Schiedam doen een beroep op de gemeenteraad om bij een kroonbenoemde burgemeester te kiezen voor een burgervaders die de verschillende geloofs- en cultuurgroepen in de stad dichter bij elkaar kan brengen. Dat is zo ongeveer de kern van de oproep van de twee Turkse moskeeën aan de gemeenteraad. ‘Ons contact met het college van B&W van Schiedam is er tot op heden altijd geweest, maar wat ons betreft kan dat beter. Als moskee willen we een actieve rol spelen in de stad en beter contact onderhouden met het college en leden van de gemeenteraad’, schrijven de moskeeën.

De twee moskeeën hebben echter een controversiële achtergrond en staan onder invloed van radicale islamitische organisaties uit Turkije. De Muradiye moskee aan de Raam is verbonden aan de Islamitische Stichting Nederland (ISN), een overkoepelende organisatie van meer dan honderdveertig moskeeën in Nederland die volledig worden gecontroleerd door de Turkse overheid. De Muradiye moskee valt dus onder het gezag van het ministerie van Algemene Zaken van de Turkse president Erdogan en zijn AK partij.

De andere moskee, gelegen aan de Schaepmansingel, is aangesloten bij de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) en maakt deel uit van de ultraconservatieve islamitische stichting Milli Görüs. Deze stichting kwam in 2018 in opspraak toen bekend werd dat ze vanuit de moskee reizen organiseerde voor Turkse jongeren naar hun thuisland, waar ze les kregen van imam Nereddin Yildiz. Deze imam is een voorstander van de gewapende jihad in Syrië en leert dat geweld tegen vrouwen is toegestaan volgens de koran. Hij zegt ook dat moslimmannen mogen trouwen met meisjes van zes jaar oud.

In 2015 werd onthuld dat de in de moskee gevestigde islamitische jongerenorganisatie Islamcolor de moslimjeugd indoctrineerde met onderwerpen als ‘de evolutie- en ontwikkelingstheorie in het licht van de islam’ en ‘de wil van allah tegenover de wil van de mens’. Islamcolor gaf ook antwoord op de vraag wanneer iemand als afvallige wordt beschouwd (onderdeel van de les: ‘Een moslim die met de islam breekt verdient de doodstraf’). Kritische berichten over de moskee en de jongerenbeweging werden in het verleden beantwoord met een cyberaanval.

3 gedachten over “TURKSE MOSKEEËN HEBBEN IDEEËN BIJ NIEUWE BURGEMEESTER SCHIEDAM

  1. Laat alsjeblieft de scheiding van staat en religie hoog blijven staan, de in vloed van de religie is al veel te groot kijk maar naar het onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *