WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TWEE ILLEGALE BORDELEN OPGEROLD IN VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- In Vlaardingen hebben het Interventieteam ondermijning van de gemeente en de politie gezamenlijk twee illegale bordelen gesloten. De betreffende adressen bevonden zich op de Kethelweg en in de Gijsbrecht van Amstelstraat. De bordelen waren in het vizier gekomen door middel van online advertenties en meldingen. Vervolgens zijn er controles uitgevoerd in de twee woningen. De burgemeester van Vlaardingen heeft beide panden met spoed gesloten. Dit is een bestuurlijke maatregel om te voorkomen dat er in de toekomst overlast en aanloop naar de woningen zal zijn.

De gemeente had al in 2021 aangekondigd dat ze een harde aanpak zou hanteren tegen illegale prostitutie. Dit was onderdeel van het vernieuwde prostitutiebeleid dat door het college van burgemeester en wethouders was vastgesteld. Wat niet vermeld werd, was hoe om te gaan met misbruik van de geboden hulpverlening en verblijfspapieren door illegale buitenlandse prostituees, die daarmee hun uitzetting kunnen voorkomen. Legale Nederlandse prostituees wijzen al jaren tevergeefs op bedenkelijke cijfers over zogenaamde gedwongen prostitutie en wijzen naar de ‘reddingsindustie’ die hier groot belang bij heeft.

Sinds de zomer van 2020 is er een Thaise massagesalon met vergunning gevestigd in het pand van truckerscafé The Pittstop in Vlaardingen aan de Koningin Wilhelminahaven. Het zou gaan om een voortzetting van het legale bordeel dat tot 2018 was gevestigd boven de snackbar op het Grote Visserijplein. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan er in Vlaardingen slechts één exploitatievergunning worden verleend voor een bordeel. Bij de afweging om al dan niet een exploitatievergunning te verlenen, worden aspecten van openbare orde en veiligheid beoordeeld.

Het oude beleid dateerde uit 1998. Sinds 1 januari 2000 is het bordeelverbod echter opgeheven. De gemeente Vlaardingen heeft sindsdien maximaal één bordeel binnen de gemeentegrenzen toegestaan. Dat is ook het uitgangspunt van het nieuwe prostitutiebeleid.

Wanneer er misstanden worden geconstateerd bij het bordeel met die ene vergunning, wordt er zeer kritisch gekeken naar de rol van de exploitant en de leidinggevenden. Als de exploitant of de leidinggevende nalatig of verwijtbaar is, wordt de vergunning per direct ingetrokken.

Het Controleteam Prostitutie en Mensenhandel (CPM) biedt aan de (illegale) prostituees hulp aan in de vorm van opvang en begeleiding. Dit gebeurt in samenwerking met het Prostitutie Maatschappelijk Werk (‘de reddingsindustrie‘) van Humanitas in Rotterdam. Daarnaast wordt, indien nodig, het wijkteam van de gemeente ingeschakeld. Ook worden de aangetroffen (illegale) prostituees actief gewezen op legale alternatieven en mogelijkheden om te stoppen met prostitutie.

De gemeente Vlaardingen erkent, in een toelichting op het vernieuwde prostitutiebeleid, dat prostitutie vaak ten onrechte wordt gelijkgesteld met arbeidsuitbuiting of mensenhandel. Uit de toelichting: ‘Prostitutie is een legaal beroep in Nederland en is als zodanig aan regels gebonden.’

Eén gedachte over “TWEE ILLEGALE BORDELEN OPGEROLD IN VLAARDINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *