WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERBOUWINGEN MONUMENTALE BRANDERIJEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Voor twee voormalige branderijen aan de Noordvestsingel in Schiedam liggen verbouwingsplannen klaar. Het gaat om de voormalige branderij Nooitgedacht op huisnummer 89 en de naastgelegen oude branderij op nummer 93. Het pand van Nooitgedacht ondergaat de komende tijd diverse verbouwingen tot woonfunctie. Dit geld ook voor het optrekje van de buren.

Het pand Nooitgedacht stamt uit 1874 en maakt deel uit van een hele rij branderijen die in de jaren ‘70 van de negentiende eeuw hier zijn gebouwd. De branderijen stonden in oorspronkelijke opzet (waarschijnlijk in verband met brandgevaar) aan de beide zijden vrij.

Bij een eerdere verbouwing van de oude Branderij Nooitgedacht tot woonhuis en kantoor in 1950 is door architect Jan Gidding de oorspronkelijke indeling gewijzigd van de voorgevel ter hoogte van de verdieping. In de top van de tuitgevel bevindt zich een nog klein getoogd venster met een hardstenen waterdorpel met daaronder een hardstenen naamplaat met de naam Nooitgedacht.

Het pand op nummer 93 betreft een voormalige branderij gebouwd in Eclectische stijl in 1874, als karakteristiek gebouwtype voor de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid. De twee gebouwen hebben een architectuur- en cultuurhistorische waarde, vanwege de beeldbepalende – en ensemblewaarde vanwege hun relatie met de overige branderijen uit dezelfde periode aan de Noordvestsingel.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *