WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERHIT DEBAT OVER BARBECUEBELEID SCHIEDAM KENT GEEN DOORBRAAK

SCHIEDAM- Het debat over het barbecuebeleid in Schiedam blijft onbeslist na een verhitte discussie in de gemeenteraad van gisteravond. Een motie, ingediend door de fractie LOS (met steun van AOV, CDA, GroenLinks, OPS, PS en de fractie Wilton), die een algemeen verbod op barbecueën in openbare ruimtes voorstelt, met uitzondering van aangewezen gebieden, is aangehouden. Burgemeester Jules Bijl (D66) laat weten dat meer tijd nodig is om de handhavingsaspecten te onderzoeken, maar zegt dit onderzoek wel toe als zijn laatste daad in de Schiedamse politiek (vanavond wordt hij opgevolgd door VVD’er Harald Bergmann).

Monique Rotteveel (LOS) verdedigt de motie door te benadrukken dat het doel is om overlast te beperken en niet om het barbecueën volledig te verbieden. “Het is de bedoeling dat een ieder gewoon in de wijken kan barbecueën, maar wel met een meldingsplicht.”

Juist die meldingsplicht ligt gevoelig bij de fractie Denk. Hun voorzitter uit zijn zorgen over het algehele verbod en de mogelijke gevolgen voor de plekken die niet worden aangewezen, zoals de polder, waar volgens hem geen overlast wordt ervaren. Furkan Kondu (Denk): “Het kan gaan zorgen voor een waterbedeffect, waardoor mensen elders in de stad niet kunnen gaan en juist het probleem op Maasboulevard en in Beatrixpark zullen gaan toenemen.”

Bij de OPS wordt openlijk getwijfeld aan de intenties van Denk. Maarten Reuderink (OPS) bekritiseert daarnaast de houding van Kondu en wijst op de kern van het probleem; afval in het Beatrixpark. “Als je de moeite neemt om het naast de bakken te zetten, ben je ook in staat om het erin te gooien,” merkt Reuderink op.

Het college zal de motie verder onderzoeken en op een later moment terugkomen met een voorstel voor de gemeenteraad. Tot die tijd blijft het huidige beleid van kracht, waarbij barbecueën in de openbare ruimte is toegestaan met inachtneming van de geldende regels en voorschriften.

Het voorstel luidt als volgt: Het college wordt verzocht om snel een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening 2013 te overwegen. Deze aanpassing zou een algemeen verbod op barbecueën in openbare ruimtes inhouden, behalve in specifieke zones die door het college worden aangewezen. Buiten deze zones zou barbecueën alleen toegestaan zijn voor buurtactiviteiten en sportverenigingen, mits dit vooraf gemeld wordt. De zones waar barbecueën is toegestaan, moeten duidelijk afgebakend en aangegeven worden met borden. Het is belangrijk dat barbecueën geen gevaar, hinder of overlast veroorzaakt voor omwonenden en nabijgelegen activiteiten. In de aangewezen zones moeten voldoende afval- en kolenbakken aanwezig zijn. Aan het begin van de zomer moet er extra aandacht zijn voor toezicht en handhaving om mensen aan de nieuwe regels te laten wennen. Tot slot is het belangrijk dat er actief gecommuniceerd wordt over de nieuwe regels met de inwoners.

8 gedachten over “VERHIT DEBAT OVER BARBECUEBELEID SCHIEDAM KENT GEEN DOORBRAAK

  1. Binnenkort, als de eerste zonnestraaltjes over de doorgaans piepkleine tuintjes schijnt zullen velen in hun benauwde rijtjeshuisjes weer met de ramen potdicht moeten zitten omdat alle tokkie buren zo nodig vlees moeten cremeren in hun minituintjes. Soms gaat dit zelfs gepaard met veel visite en een hoop luidruchtig gebral en harde muziek in de tuintjes.

    1. Dat vlees cremeren of ook ‘gewoon’ fikkie stoken komt ook in Vinex wijken voor en zorgt ook daar voor veel overlast en kunnen de buren op warme zomeravonden in het kader van ‘Het Nieuwe Leuk’ niet eens de slaapkamerramen openen.

      En in Amsterdam is daar dan ook nog ‘De Grachten-kak’ of lieden die daar tegenaan willen leunen en die al bradende, zuipende en brallende met meestal keiharde muziek in allerhande vaartuigen de grachten onvelig maken.

      Dat Nieuwe Leuk is dus niet voorbehouden aan ‘Tokkies’ en zou in een dichtbevolkte landje gewoon verboden moeten worden in plaats van beleid van ‘die wel en die niet’.

  2. Dat wordt een leuke uitdaging, waar moeten bepaalde lui hun schaapjes braden als de apv wordt aangepast?
    Gaat de Schiedammer weer een hoop geld kosten voor de tolken om de BB knoeiers te vertellen over de regels en informatiefolders in verschillende talen.

  3. @jan
    Je heb helemaal gelijk.
    Maar helaas vallen tuinen niet onder openbare ruimtes. De Tokkies mogen onbeperkt bb-knoeien en tering herrie maken tot 22.00 uur, wat vaak wordt overschreden, in hun vaak sociale huurwoning met een berg subsidie.

    Zelfs als de Tokkies niet in hun eigen tuin willen bb-knoeien worden ze ertoe gedwongen.
    Alle bb-knoei plaatsen worden al rond 09.00 uur bezet door volk waar je op niet mis te verstane wijze duidelijk wordt gemaakt niet welkom te zijn met varkensvlees en vrouwen zonder kopvot.

    1. Hert gaat niet alleen om sociale huurwoningen Jaap, Ook koopwoningen hebben vaak een tuintje van hooguit 5×15 meter, en dan tóch de buurt terroriseren met die teringbarbekjoe.
      Als je van vlees cremeren houdt, koop dan een vrijstaande woning met een wat ruimere tuin, maar merkwaardig genoeg zijn bezitters van dergelijke woningen veelal geen barbeknoeiers.

      1. @hans idd het zijn niet alleen sociale huurwoningen waar bbq knoeiers wonen. ons koophuis met tuin meet 8×10 meter niet super groot en hebben, zoals de meeste inwoners van schiedam, buren. om de overlast te beperken hebben wij een Yakiniku – 22″ xlarge bbq Kamado aangeschaft, kost wat maar dan heb je ook wat. heerlijk ding en weinig tot geen rook. daarnaast gebruikt wij geen oud geverfd hout als brandstof. Daarnaast hebben wij geen grote geluidsinstallatie en nuttigen geen kratten bier tot laat in de avond van vroeg in de nacht.

        1. Laat die mensen toch af en toe lekker barbekuwen joh ! Als je ziet wat een klerezooi er bij andere festijnen achtergelaten wordt , valt dit allemaal nog wel mee ………..Lopen ze op dit forum gelijk weer te zeiken over huurwoningen / koopwoningen en privetuintjes . Die familiemensen zitten daar gewoon hun ding te doen op een paar honderd meter groot grasveld en dan hebben anderen er toch ook weer last van .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *