WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERTRAGING BIJ TERUGPLAATSEN UURWERK SINT-JANSKERK SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er is vertraging ontstaan bij het terugplaatsen van de wijzers op het uurwerk aan de toren van de Grote of Sint-Janskerk in Schiedam. Een dezer dagen worden de luidassen, de wijzers en de verlichting weer terug verwacht van de klokgieterij uit Brabant, maar een exacte datum is nog niet bekend. In de eerste week van juli werd alles verwijderd voor een periode van hooguit 8 weken.

De toren van het oudste gebouw van Schiedam is al enige tijd in onderhoud. Vorig jaar november werden het carillon en het uurwerk in de toren al voor drie weken stilgezet. In die periode konden schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd in de uurwerkkamer van de toren. Het uurwerk in deze kamer stuurt de wijzers van de klokken aan en zorgt dat het carillon op vaste tijdstippen speelt.

Al snel bleek dat er meer tijd nodig was voor de schilderklus. Hierdoor bleven de wijzers ook tijdens de feestdagen stilstaan.

De Grote of Sint-Janskerk is een driebeukige hallenkerk, die werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk had gestaan. Met de bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen. Tijdens de Reformatie kwam de van oorsprong katholieke kerk in handen van de protestanten.

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.
Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Bij het herstel werd de kerk uitgebreid, onder andere bouwde men de noorderzijbeuk, de huidige waag. In 1434 werd, ter nagedachtenis aan Liduina van Schiedam, de Liduinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip aangebouwd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *