WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERVOLGING VOOR BESTUREN AUTO ONDER INVLOED IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De 36-jarige M.B. (met Poolse achternaam) uit Schiedam-West moet voor de politierechter verschijnen, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij op 17 februari 2021 in Schiedam een auto heeft gereden of laten rijden, terwijl hij onder invloed was van alcohol, drugs, medicijnen of een combinatie daarvan. Uit een bloedtest bleek dat hij meer dan de toegestane hoeveelheid cocaïne, heroïne of morfine in zijn bloed had. Hij had respectievelijk 62 en 26 microgram per liter bloed van deze stoffen, terwijl de wettelijke grens 50 en 20 microgram is. Bovendien heeft hij geweigerd om mee te werken aan een ademanalyse of een ander bloedonderzoek, wat ook strafbaar is.

Deze overtredingen vallen onder de zogenaamde recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten. Dat betekent dat als B. schuldig wordt bevonden, hij een strafpunt krijgt op zijn rijbewijs. Dit is een aantekening in het rijbewijzenregister die vijf jaar geldig blijft. Als hij binnen die periode nog een keer wordt veroordeeld voor een soortgelijk delict, krijgt hij een tweede strafpunt. Dan wordt zijn rijbewijs automatisch ongeldig verklaard en moet hij het inleveren bij de politie. Hij moet dan ook opnieuw een rijexamen afleggen om zijn rijbewijs terug te krijgen.

De straf die B. kan verwachten voor het rijden onder invloed van drugs is gebaseerd op artikel 8 lid 5 van de Wegenverkeerswet 1994. Dit artikel bepaalt dat de rechter een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden, een taakstraf of een geldboete van de vierde categorie kan opleggen. Daarnaast kan de rechter ook een rijontzegging van maximaal vijf jaar uitspreken. De hoogte van de straf hangt af van de ernst van de overtreding, de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en zijn strafblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *