WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERWARRING ROND ZONDAGSOPENSTELLING VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De ChristenUnie/SGP in Vlaardingen vindt dat een raadsmeerderheid te snel heeft ingestemd met regels rond de zondagsopenstelling. Sinds juni mogen winkels op bedrijventerreinen samen met supermarkten elders in Vlaardingen elke zondag open.

In een memo laat het stadsbestuur nu weten dat alle winkels die in hoofdzaak levensmiddelen en verse producten verkopen vallen onder het begrip ‘supermarkt’. Zo zou bijvoorbeeld een groenteboer, die ook conserven of kant en klaar maaltijden verkoopt, hierdoor een beroep kunnen doen op de regeling. Vloeroppervlak van een winkel is geen criterium volgens het college. De partij vraagt zich af of de Hema dan ook een supermarkt genoemd kan worden, nu deze ook levensmiddelen verkoopt.
DSC00020
Wat de ChristenUnie/SGP betreft zorgt ook artikel 6 van de Winkeltijdenwet voor verwarring. Hierin is vastgelegd dat op strikt religieuze gronden een ondernemer de zondag voor een andere dag mag inruilen. Islamitische winkeliers zouden bijvoorbeeld liever de deuren sluiten op een vrijdag en zondag openen. Door de ruime interpretatie van het begrip ‘supermarkt’ vallen veel van deze moslimwinkels onder de definitie ‘supermarkt’ en mogen dus zeven dagen per week open, meent de partij.