WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN ALERT OP PROBLEMEN MET LOG4J

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen monitort binnen de eigen organisatie nog permanent preventief op afwijkend uitgaand (en inkomend) dataverkeer om mogelijke aanvallen te kunnen detecteren en het hoofd te kunnen bieden. Ook laat de gemeente deze maand extra tests en controles uitvoeren om te toetsen of de genomen maatregelen voldoende zijn. Dit alles in reactie op de ernst van de Log4j kwetsbaarheid.

In beantwoording op vragen vanuit de gemeenteraad geeft het college aan dat de gemeente direct na de eerste meldingen van de Log4j kwetsbaarheid de monitoring van de interne systemen en de firewall heeft verscherpt. Daarnaast is waar nodig niet-kritische toegang tot het netwerk, bijvoorbeeld door leveranciers, geblokkeerd. Ook is er meteen een inventarisatie uitgevoerd en zijn (nood-)patches voor systemen direct uitgevoerd.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft op 12 december een waarschuwing afgegeven over kwetsbaarheden in Apache Log4j. Dit is software die veel gebruikt wordt in webapplicaties en allerlei andere systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *