WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN DOET NIET AAN TAALTOETS BIJSTAND

Onlangs stelden raadsleden de heren Hogendijk en Boers (ONS.Vlaardingen) het college vragen over de Wet taaleis. Sinds de invoering van deze wet, 1 januari 2016, moet mensen die zich bij  Stroomopwaarts MVS melden voor een uitkering voldoen aan de taaleis. Voor de mensen die in 2015 al een uitkering ontvingen, geldt de taaleis per 1 juli 2016. In de beantwoording van de raadsvragen benadrukt het college dat taal een belangrijke basis is voor maatschappelijke participatie, maar het college geeft aan dat het tot nu toe niet nodig is geweest de taaltoets en de daarbij behorende sancties in te zetten.
Onlangs stelden de raadsleden Hogendijk en Boers (ONS.Vlaardingen) het college vragen over de Wet taaleis. Sinds de invoering van deze wet, 1 januari 2016, moeten mensen die zich bij Stroomopwaarts MVS melden voor een uitkering voldoen aan de taaleis. Voor de mensen die in 2015 al een uitkering ontvingen, geldt de taaleis per 1 juli 2016. In de beantwoording van de raadsvragen benadrukt het college dat taal een belangrijke basis is voor maatschappelijke participatie, maar het college geeft aan dat het tot nu toe niet nodig is geweest de taaltoets en de daarbij behorende sancties in te zetten.
VLAARDINGEN- In de gemeente Vlaardingen zijn geen bijstandscliënten die de Nederlandse taal slecht beheersen en daardoor niet aan het werk komen. Dat valt op te maken uit de antwoorden die het gemeentebestuur geeft op vragen van oppositiepartij ONS.Vlaardingen.

Sinds begin van dit jaar is in Nederland wettelijk bepaald dat het taalniveau van mensen die nieuw in de bijstand komen getoetst moet worden, maar volgens het stadsbestuur zou daar in Vlaardingen nog geen aanleiding voor zijn geweest. Van alle ontvangers van bijstand is in Vlaardingen nog nooit iemand aan de verlichte taaltoets onderworpen. Ook zijn nog nooit sancties opgelegd.

In de beantwoording van de raadsvragen benadrukt het college wel dat taal een belangrijke basis is voor maatschappelijke participatie, maar het inzetten van de taaltoets wordt gezien als een uiterste middel. Hooguit wordt in een enkel geval een taaltraject aangeboden. Wanneer iemand niet voldoende meewerkt aan dit traject kan in theorie worden gekort op de bijstandsuitkering. Deze korting kan oplopen tot 100% van de uitkering, voor een periode van drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *