WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VLAARDINGEN KAN ALLE VLUCHTELINGEN DOORSTUREN NAAR BOOT ROTTERDAM’

VLAARDINGEN- ONS.Vlaardingen stelt voor om alle 139 vluchtelingen die Vlaardingen in de komende zes maanden moet opnemen van het Rijk, te plaatsen op het luxe cruiseschip dat in de Rotterdamse Merwehaven ligt.

Deze week hebben alle Nederlandse gemeenten te horen gekregen hoeveel vluchtelingen ze moeten huisvesten in de tweede helft van 2023. Voor Vlaardingen gaat het om 139 vluchtelingen die een woning moeten krijgen in de stad. ONS vindt dit een onredelijke eis, vooral nu het kabinet is gevallen door de asiel- en opvangcrisis. Andere gemeenten in de regio zijn bezig om hun beleid aan te passen en te onderhandelen met andere overheden om de situatie voor hun inwoners te verbeteren. Frans Hoogendijk (ONS): ‘Zo heeft een coalitiepartij in de Hoeksche Waard een voorstel gedaan om de voorrang voor statushouders (vluchtelingen, red.) te wijzigen. En in Rotterdam lijkt er ook vooruitgang te zijn. De gemeente had al een maximum aantal asielzoekers afgesproken om de druk op de stad te beperken. Daarnaast heeft de gemeente Rotterdam onlangs bekendgemaakt dat er geen asielzoekerscentrum (AZC) komt in Barendrecht, dat eigenlijk onder Rotterdam valt.’

Rotterdam maakt momenteel gebruik van een groot cruiseschip dat vlakbij Schiedam-Oost ligt. Hoogendijk: ‘Dit schip is niet alleen bedoeld voor de vluchtelingen die Rotterdam moet opvangen; er is ook plek voor bijvoorbeeld alle vluchtelingen die Vlaardingen moet huisvesten. Rotterdam heeft namelijk 500 plaatsen gereserveerd voor omliggende gemeenten.’

Door het cruiseschip te gebruiken, omzeilt het Rotterdamse college (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) de afspraak in het eigen coalitieakkoord waarin staat nog maximaal 500 vluchtelingen te huisvesten. Zo kan het beleid van de open grenzen doorgaan, mede met de praktische steun van Rotterdam. Alle vluchtelingen op het schip zullen uiteindelijk met voorrang doorstromen naar de voorraad sociale huurwoningen. Dit zijn er nu al zeker 1.500.

6 gedachten over “‘VLAARDINGEN KAN ALLE VLUCHTELINGEN DOORSTUREN NAAR BOOT ROTTERDAM’

  1. Het maakt niet uit welke truukjes ze bedenken, uiteindelijk komen ze toch in ONZE sociale huurwoningen terecht. Laat Den Haag weten dat het klaar is. Grenzen dicht AUB!

    1. Dat is dichter bij winkels om te kunnen stelen ladage. En ook veel bereikbaarder voot gutmenschen (vrijwilligers) met hun roze bril en de ,,kijk mij eens” houding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *