WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN ONDERNEEMT NIETS TEGEN SPREIDINGSWET

VLAARDINGEN- In Vlaardingen hebben in elk geval de coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de CU-SGP donderdagavond eendrachtig elke motie weggestemd die de komst van 351 asielzoekers zou kunnen tegenhouden. En dat in een stad waar bijna een derde van de kiezers PVV-beleid wil, mits ze daadwerkelijk naar de stembus gaan…

Deze huidige houding in de gemeenteraad is mogelijk door een lage opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, waar welgeteld 42,26% van de stemgerechtigden hun stem uitbrachten. Het huidige stadsbestuur, met een coalitie van 19 zetels, geniet daardoor slechts een mandaat van 22,95% van de kiezers.

De afgewezen moties omvatten het benadrukken van het woningtekort en de druk op lokale voorzieningen door de nieuwe spreidingswet, en het verzoek om geen extra asielzoekers op te vangen vanwege de huidige sociale problematiek en het lage draagvlak onder de inwoners.

Deze ontwikkeling staat in contrast met de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, waarbij de PVV als grootste partij in Vlaardingen naar voren kwam met 29,95% van de stemmen. De VVD volgt met niet meer dan 13,81% en de combinatie PvdA/GroenLinks met slechts 12,81%. Deze drie partijen behoren tot de meest fanatieke tegenstemmers van donderdagavond in de raad. De spreidingswet wordt door deze partijen in de Vlaardingse raad actief gesteund.

Het besluit van de gemeenteraad roept vragen op over de representativiteit van het stadsbestuur en de afstemming van hun beslissingen met de Vlaardingers. In theorie zullen de burgemeester en wethouder Ivana Somers (Leefbaar) zich kritisch uitlaten aan de bespreektafels over de spreidingswet, maar dit geeft geen enkele garantie op wat dan ook, zo is door Somers al aangegeven.

Eén gedachte over “VLAARDINGEN ONDERNEEMT NIETS TEGEN SPREIDINGSWET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *