WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGERS HELPEN BEVOLKING OEKRAïNE

VLAARDINGEN- Stichting Spoetnik, een humanitaire hulporganisatie voor Oekraïne, en al twintig jaar gevestigd in Vlaardingen, doet een dringende oproep voor steun aan de mensen in nood in Oekraïne.

Sinds de annexatiepogingen en bemoeienis van de EU met Oekraïne, om het land uit de Russische invloedssfeer los te krijgen (klik HIER), woedt in het land een burgeroorlog (klik HIER). Daardoor zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Deze mensen zijn in de regel vertrokken naar familie en opvangcentra, met een minimum aan persoonlijke bezittingen. Zij hebben alle steun nodig om de aanstaande tijd door te komen en hun leven weer op orde te krijgen.
spoednik 2
Op dit moment vecht het Oekraïense leger onder aanvoering van antisemitische, ultranationalisten (klik HIER), met steun van de EU en VS, tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Een strijd waarin nu ook 193 Nederlandse slachtoffers zijn te betreuren.

Al eerder voltrok een humanitaire ramp onder de burgers in dit gebied en velen zijn op de vlucht. Stichting Spoetnik vraagt u deze getroffen mensen te helpen.

Stichting Spoetnik verzamelt humanitaire hulpgoederen en brengt deze naar Oekraïne – tientallen transporten per jaar. Daarnaast is financiële steun gewenst om specifieke hulpmaterialen in Nederland en ter plaatse in Oekraïne aan te schaffen. Ook initieert en organiseert Spoetnik naast noodhulp structurele samenwerkingsprojecten te behoeven van scholen, ziekenhuizen en dergelijke.

Voor de actuele humanitaire nood in Oekraïne zoekt Spoetnik specifiek kleding, schoeisel, medische hulpmiddelen (zoals rolstoelen, rolatoren, operatietafels e.d.), meubelen, verzorgingsmiddelen (zeep, tandpasta, maar ook handdoeken, beddengoed e.d.), huishoudelijke apparatuur (vooral voor opvangcentra, ziekenhuizen en tehuizen, zoals in goede staat verkerende wasmachines, koelkasten e.d.), kinderwagens, keukengerei, computers en kinder-speelgoed. In het bijzonder is op dit moment dringende behoefte aan Celox, een bloedstelper bij zware verwondingen (35 gr kost 30 euro) en tourniquets om slagaderlijke bloedingen te stoppen en af te binden ( 30 euro per stuk). Voor aankoop van deze medicamenten zijn donaties welkom op bankrekening NL68ABNA0413763021 t.n.v. Stichting Spoetnik.

Indien u dergelijke goederen beschikbaar heeft, kunt u die iedere woensdag en vrijdag vanaf 10:00 t/m 16:00 afleveren bij Spoetnik’s inzamelpunt aan de Jacob Assendelftplaats in het centrum van Vlaardingen. De ingang kunt u herkennen aan de blauw-gele Oekraïense vlag. Tot en met eind juli staan Spoetnik’s vrijwiliggers klaar om u zo veel mogelijk te helpen met uitladen. In augustus is de inzamelhal gesloten in verband met transporten en activiteiten ter plaatste in Oekraïne.

Voor inlichtingen en contact kunt u terecht per email op info@spoetnik.nl of klik HIER.