WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WIEKEN DE DRIE KOORNBLOEMEN OP STRAAT

SCHIEDAM- De wieken van molen de Drie Koornbloemen liggen op straat.Tijdens de grote restauratie van de molen uit 1770 kwamen vorige maand een aantal verborgen gebreken aan het licht. Waaronder corrosie in het metaal van de wieken.

Molenmaker Rob BatenburgVolgens de molenmakers hadden de wieken ondanks de slijtage nog 10 jaar kunnen draaien, maar zouden daarna onherroepelijk een gevaar opleveren. Dus worden de doorgeroeste exemplaren over vier weken al vervangen.

Het metaal stamt uit 1968 en deed eerder dienst bij molen De Noord aan de Noordvest. Daar liggen de afgedankte exemplaren nu op enige afstand aan de straatkant te wachten op een enkele reis richting schroothoop.

Momenteel staat molen de Drie Koornbloemen aan de Vlaardingerstraat nog deels in de steigers. De voegen van het metselwerk worden uitgehakt en vervangen.

De molenaarswoning is in 1999 al volledig gerestaureerd. De woning is vermoedelijk in 1832 aan de molen gebouwd. Waarschijnlijk is de huidige zijgevel van het huis de belending van de vroegere Vlaardingerpoort. Men vermoedt dat de achtergevel op een oud stukje stadsmuur staat.

De molen zelf staat bekend als de oudste nog bestaande molen van Schiedam.