WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VORIG JAAR MEER WAPENS VAN STRAAT MET PREVENTIEF FOUILLEREN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Het aantal in beslag genomen wapens is vorig jaar gestegen ondanks de strengere regels bij de toepassing van het preventief fouilleren in Rotterdam. Er zijn meer dan 500 wapens gevonden, waaronder 27 (nep)vuurwapens en 287 steekwapens. Dit zijn alleen de wapens die tijdens preventief fouilleeracties zijn afgepakt. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het stadsbestuur vandaag heeft gepubliceerd.

Het jaarverslag laat ook zien dat de politie, samen met het Openbaar Ministerie, de werkwijze rondom preventief fouilleren heeft aangepast. Er waren twijfels over de werkwijze van de politie die te maken hadden met de mogelijke discriminatie van personen op basis van hun uiterlijke kenmerken, zoals huidskleur, nationaliteit, afkomst of religie. Dit is in strijd met de wet en kan leiden tot onrechtvaardigheid en wantrouwen. Sommige politieke partijen en belangenorganisaties van allochtonen hebben hier kritiek op geuit. Daarom is de werkwijze rondom preventief fouilleren aangepast om meer transparantie en controle te bieden. Er is nu een interne waarnemer aanwezig bij elke preventief fouilleeractie, er wordt een aselectiviteitscriterium afgesproken, en er wordt vastgelegd waarom een preventief fouilleeractie niet doorgaat. Ook is er een handelingskader afgesproken voor het tijdelijk selecteren van een specifieke doelgroep onder zeer strenge voorwaarden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de twijfels over de werkwijze van de politie weg te nemen en het vertrouwen in de politie te vergroten.

De burgemeester heeft in de gemeenteraad al gezegd dat er niet gericht op groepen preventief gefouilleerd wordt. Preventief fouilleren gebeurt alleen in veiligheidsrisicogebieden die daarvoor zijn aangewezen. Als er in zo’n gebied reden is om preventief te fouilleren, dan gaat het om de locatie. De personen die daar zijn, worden dan automatisch gefouilleerd. De burgemeester zei in het debat van 11 mei dat politie en OM binnenkort over het handelingskader zouden praten. Dat is inmiddels gebeurd. In dit overleg is afgesproken, onder welke, zeer strenge voorwaarden, het tijdelijk mogelijk is om een specifieke doelgroep te selecteren waarbinnen iedereen preventief gefouilleerd kan worden. Deze voorwaarden zijn schriftelijk vastgelegd. Het gaat om situaties waarin er een acute, grote verstoring van de openbare orde met maatschappelijke impact is of dreigt te ontstaan, en de algemene veiligheid in gevaar is of dreigt te komen, en andere instrumenten/ middelen op dat moment niet genoeg zijn. De Rotterdamse driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en de politie) staat achter de inzet van preventief fouilleren met het aselectieve karakter waar dit middel op gebaseerd is en vindt de locatie in principe belangrijk. De verbeterde werkwijze van de politie biedt hiervoor voldoende garanties.

In 2022 zijn in Rotterdam acht gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit zijn dezelfde gebieden als voor 2022: Charlois, Feijenoord, IJsselmonde, Centrum en Delfshaven, delen van Noord (de wijken Oude Noorden en Agniesebuurt) en Kralingen-Crooswijk (de wijken Nieuw- Crooswijk, Oud-Crooswijk, Rubroek Kralingen-West en de Esch) en het bedrijventerrein de Spaanse Polder. Deze gebieden zijn in 2022 met een periode van zes maanden verlengd. De Spaanse Polder is met een jaar verlengd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *