WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VRIJWILLIGERS CLAIMEN COLLECTIE FORT AAN DEN HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Wanneer het conflict tussen horeca-exploitant Jurgen Beumer en de vrijwilligers van het museum Fort aan den Hoek van Holland niet wordt opgelost verliest het fort wel degelijk de museale functie. Dat stelt de Stichting van de vrijwilligers achter het museum.
Een deel van de  museale collectie in het Fort aan den Hoek van Holland.
Afgelopen donderdag werd het conflict ook in de Rotterdamse gemeenteraad besproken. Daarbij ging wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) er vanuit dat het deel van de collectie dat afkomstig is van het Legermuseum buiten de stichting in het Fort zou kunnen blijven en overgenomen zou worden door Beumer – de zakelijke exploitant – om hiermee grotendeels invulling te geven aan de museale functie.

Een vergissing, menen de vrijwilligers. Hun stichting zou een langdurende overeenkomst hebben met het Legermuseum voor de bruikleen van een flink aantal voorwerpen. Deze bijdrage wordt als belangrijk beschouwd, maar zou kwantitatief minder belangrijk zijn. Het overgrote deel van de collectie is eigendom van de stichting of door derden aan de stichting in bruikleen ter beschikking gesteld. Mocht het de stichting niet lukken haar museale plek in het fort te behouden, zo waarschuwen de vrijwilligers, dan verdwijnt de hele museale collectie.
DSC00007DSC00003DSC00004
Horeca-exploitant Beumer laat, via een woordvoerder, weten dat hij erop rekent dat de stukken van het Legermuseum in het Fort kunnen blijven. Er wordt zelfs gerekend op de overdracht van de collectie van de vrijwilligers. Daarnaast zou een openvallende ruimte juist welkom zijn om meer wisselende tentoonstellingen te kunnen bieden. Een van de twistpunten die leidde tot de breuk.

Vorige week vrijdag werd de vrijwilligers de toegang tot het fort ontzegt door Beumer, de huurder van het complex. Alle sloten op het hek en de deuren zijn vervangen. Beumer hoopt in het voorjaar het museum te heropenen zonder de stichting.