WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WEDEROPBOUW SCHIEDAM IN STEDELIJK MUSEUM

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam en het Gemeentearchief Schiedam organiseren samen de tentoonstelling Parel aan de Nieuwe Maas. Over de wederopbouwarchitectuur van Schiedam in de periode 1940 – 1965.

Schiedam is na de Tweede Wereldoorlog een stad met een wervelende ontwikkeling. Optimisme overheerst en de stad groeit explosief. Stedenbouwkundigen grijpen de gelegenheid aan om in de vaart van de wederopbouw te bouwen aan een herinrichting van de samenleving. Rust, ruimte en groen worden toonaangevende begrippen. Voorzieningen zoals scholen, winkels en kerken moeten binnen handbereik liggen. Het uitbreidingsplan met de titel Memorandum, over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Schiedam uit 1949 geeft richtlijnen voor nieuw aan te leggen wijken als Tuindorp Kethel en Nieuwland, maar ook voor het saneren van de oude binnenstad. Het nieuwe elan waarmee Schiedam bouwt bezorgt de stad de bijnaam Parel aan de Nieuwe Maas.

Bij de tentoonstellingen organiseren het Stedelijk Museum Schiedam en het Gemeentearchief Schiedam verschillende activiteiten.

Voor meer informatie klik HIER.