WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WEGENS KOOKLUCHTJES: AZC VERSLEEPT NAAR COOLHAVEN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Het drijvende asielzoekerscentrum (Azc), voorheen gelegen aan de Sint-Jobshavenkade in het Rotterdamse Lloydkwartier, heeft een nieuwe ligplaats gevonden in de Coolhaven, dicht bij het gelijknamige metrostation in Rotterdam-West. Wethouder Faouzi Achbar (Denk) heeft de verplaatsing georganiseerd na aanhoudende klachten van omwonenden over lawaai en kookluchten.

Het Azc ligt nu op een locatie waar eerder al een cruiseboot vol asielzoekers lag. De buurtbewoners, die recentelijk dachten verlost te zijn van het centrum, worden nu opnieuw geconfronteerd met de aanwezigheid ervan. Het drijvend azc lig in de Coolhaven, omdat de omwonende van de Sint-Jobshaven geen overlast van lawaai en kookluchten verdroegen.

Het Azc in het lloydkwartier lag eerder al aangemeerd naast de aanlegsteiger van de voormalige waterbus en werd op 19 januari al eens verplaatst naar een andere plek aan de Sint-Jobshavenkade. Deze verplaatsing was een reactie op geluidsmetingen uitgevoerd in december 2023, na klachten van de buurt. Daarop is het azc versleept nabij het luxe woongebouw HarboursEdge.

Ondanks diverse genomen maatregelen bleven omwonenden – naar eigen zeggen – geluidshinder ervaren, zowel van het schip zelf als van de aan- en afvoer van toeleveranciers. Begin maart heeft een onafhankelijk bureau geluidsmetingen uitgevoerd aan de gevel van drie nabijgelegen appartementen. Bij de dichtstbijzijnde woning werd een minimale overschrijding van de geluidsnorm voor de nacht vastgesteld. Daarop begonnen de bewoners van die appartementen over de kookluchtjes. In het Lloydkwartier worden appartementen verkocht vanaf 575.000 euro.

De bewoners van het Lloydkwartier zijn voorstander van meer asielzoekers in Nederland, maar willen geen drijvend azc voor hun deur. De Sint Jobshaven, gelegen in het Lloydkwartier, is een wijk waar de meeste kiezers GroenLinks/PvdA steunen. Bij het stembureau aan Pieter de Hoochweg 222 (het Theatercafé) ging bij de EU-verkiezingen op donderdag 6 juni 36,0% van de stemmen naar GroenLinks/PvdA, 16,8% naar D66, en 12,1% naar Volt. De Partij voor de Dieren kreeg 10,2% van de stemmen en de VVD 6,7%. Deze partijen zijn medeverantwoordelijk voor het asielbeleid dat drijvende azc’s mogelijk maakt.

2 gedachten over “WEGENS KOOKLUCHTJES: AZC VERSLEEPT NAAR COOLHAVEN ROTTERDAM

  1. Errug jammer dat die hypocrieten een excuus hebben om die schuit te verplaatsen, ik wilde er nog wel een bootje asieltuig naast leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *