WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WITTGENSTEIN PROJECT OPENT SCHATKAMERS EENARMIGE WEENSE PIANIST

SCHIEDAM- Vrijdag 27 januari 2023 presenteren linkerhand-pianist Folke Nauta, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en het Prisma Strijktrio in de Westvest90-kerk in Schiedam het Wittgenstein Project. Zij spelen lang verborgen gebleven werken van onder meer Josef Labor, Ernest Walk en Franz Schmidt die voor de Weense eenarmige pianist Paul Wittgenstein (1887-1961) zijn geschreven. Ook staan er door Wittgenstein zelf bewerkte stukken van Schubert op het programma en gaat er een nieuw werk van de Nederlandse componist Jeppe Moulijn in première. Niet alleen met muziek maar ook met verhalen wordt het publiek meegevoerd op een reis langs verlies, veerkracht en creatieve triomf. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt. Dit allesomvattende Wittgenstein Project is echter uniek in de wereld.

Veel te lang is de bibliotheek van Wittgenstein onbereikbaar gebleven. Elke musicoloog wist dat de
weduwe van de in 1961 overleden pianist, opdrachtgever van onder meer het Concerto pour la main gauche van Maurice Ravel, een schat verborgen hield. Toen zij in 2001 overleed, gingen de deuren van het monumentale landhuis open. Tussen originele Beethovenpartituren en een haarlok van Brahms werd nagenoeg alle bladmuziek gevonden die speciaal voor deze eenhandige pianist is geschreven. Veel van de stukken zijn nadat Wittgenstein ze in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw in première bracht nooit meer uitgevoerd.

Paul Wittgenstein verloor zijn rechterarm aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Pianist Folke
Nauta kan sinds enige jaren zijn rechterhand niet meer gebruiken door focale dystonie. Beiden besloten hun carrière met een onwaarschijnlijke volharding voort te zetten ‘op links’. Wittgenstein werd het grote voorbeeld voor Nauta, diens kamermuziekschat werd zijn redding. Het werk van de Oostenrijks-Amerikaanse pianist is de afgelopen decennia verspreid geraakt over de wereld. Folke Nauta traceerde in Oostenrijkse en Engelse archieven de originele handschriften. De kwintetbezetting piano, klarinet en strijktrio vormt de rode draad in het oeuvre, dat laatromantische werken omvat van destijds beroemde componisten als Franz Schmidt, Ernest Walker en Josef Labor en een avontuurlijk stuk van Hans Gál.

Wittgenstein Project | Uitvoerenden: Folke Nauta – piano linkerhand | Lars Wouters van den
Oudenweijer – klarinet | Prisma Strijktrio: Janneke van Prooijen – viool, Elisabeth Smalt – altviool, Michiel Weidner – cello.

Vrijdag 27 januari 2023 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *