WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ZACHTE AANPAK VOOR BEDELAARS OP STATION SCHIEDAM CENTRUM

SCHIEDAM- Tijdens de commissievergadering van gisteravond heeft commissielid Damien van der Zwan, vertegenwoordiger van de fractie LOS, krachtig gepleit voor een strikte handhaving van het verbod op bedelen bij station Schiedam Centrum. Hij benadrukt dat zonder serieuze handhavingsmaatregelen, de situatie niet effectief kan worden verbeterd. Aan de andere kant staat GroenLinks, die deze strenge aanpak verwerpt zonder echter een alternatieve oplossing voor te stellen. D66 daarentegen, lijkt een voorkeur te hebben voor een zachte benadering, waarbij de focus ligt op ondersteuning en hulpverlening aan de daklozen die bij het station om geld vragen, maar concrete cijfers over het mogelijke succes van deze benadering worden niet gegeven.

Damien van der Zwan (LOS): “Ik had een vraag aan mevrouw Schoondermark, of zij begrijpt dat, hoe vervelend de situatie ook kan zijn voor daklozen, dat ze nergens terecht kunnen en dat ze op een gegeven noment moeten gaan bedelen om aan geld te komen, maar begrijpt u ook dat het voor heel veel mensen, die dat niet hoeven te doen, tot overlast kan leiden op het moment dat mensen gaan bedelen? Zeker op zo’n geconcentreerd punt een station, of iets anders, op een andere plek.”
Van der Zwan confronteert GroenLinks-raadslid Carlien Schoondermark met de vraag of zij erkent dat bedelen overlast kan veroorzaken voor de reizigers. Hij onderstreept het belang van het handhaven van de openbare orde als een essentiële stap. Schoondermark is het hier niet mee eens en noemt deze aanpak niet slim, maar kan, wanneer haar om een oplossing wordt gevraagd, geen concrete alternatieven bieden. Van der Zwan: “Op wat voor een andere manier zou dat dan kunnen? Op het moment dat iemand wordt weggestuurd en die gaat niet weg, ja, krijg je toch op een gegeven moment een boete aan je broek.”

Marjolijn Keverling van D66 komt met de zachte aanpak, wanneer GroenLinks een antwoord schuldig blijft: “Ja, die mensen kunnen het gewoon niet betalen, dus je denkt natuurlijk eigenlijk, onzin. Tegelijkertijd kan het soms wel helpen, als een stok achter de deur, door een deel, of bijvoorbeeld de boete helemaal kwijt te schelden, mits je wel een bepaalde vorm van hulp accepteert. En zo kunnen die twee dingen uiteindelijk positief op elkaar inwerken en dat is wat regelmatig wordt gedaan.”

In een recente gezamenlijke actie van Veiligheid & Service van de NS, de RET en de Politie zijn op het station eind vorige maand 15 bekeuringen uitgedeeld. De overtredingen varieerden van bedelen in de stationshal, het verstoren van de openbare orde, het reizen zonder geldig vervoersbewijs, het roken in het station tot het niet tonen van een identiteitsbewijs. Een van de overtreders ontving zelfs een gebiedsverbod voor het station. Bovendien werd een man aangehouden die nog gesignaleerd stond bij de politie.

Buurgemeente Rotterdam voert sinds 2 jaar een strenger beleid tegen bedelaars. In 2022 is het aantal uitgedeelde boetes met 63 % gestegen.

5 gedachten over “ZACHTE AANPAK VOOR BEDELAARS OP STATION SCHIEDAM CENTRUM

  1. Wordt vrijwel wekelijks lastiggevallen door vooral op lijkende vrouwelijke oostblokkers (gedrochten met snor).
    Krijg dan een kaartje onder mijn neus geduwd. Met een zielig verhaal erop.
    Uiteraard pak ik het kaartje aan maar verscheurd het en gooi het weg.
    Uiteraard in de prullenbak anders stuurt cameratoezicht een stadswachtje op mij af.
    Wist u dat bedelaars tussen de 90 en 150 euro per dag ophalen?
    Verder gaan ze nog gratis ‘boodschappen’ doen bij de lokale ondernemers.
    Een boete geven heeft geen zin. De helft is blij om opgepakt te worden en een paar dagen te mogen verblijven in een staatsthotel. De andere helft is verdwenen naar het buitenland om daar te bedelen of terug naar hun eigen land met een flink bedrag.

  2. @lodewijck.
    Werken doet men ook niet uit luxe maar om te overleven.
    Toch krijgen daar de mensen geld voor zonder anderen lastig te vallen etc.
    Met wat geluk kunnen Nederlanders die voor een hongerloontje werken 1 x per jaar op vakantie.
    En zolang een bedelaar meer verdient dan deze Nederlander in loondienst heb ik daar zeker geen medelijden mee. Ik geef liever wat voedsel aan mensen in een supermarkt die ik ken en daarvan weet dat ze amper rond komen ondanks dat ze werken. Of geef een cadeautje aan een kind waarvan ik weet dat pa e/o moe geen geld ervoor hebben tijdens Sinterklaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *